Czy jest coś lepszego niż słodkie, domowe, drożdżowe bułeczki pełne pysznego nadzienia? My dziś proponujemy drożdżówki z makiem z prostego i sprawdzonego przepisu. Warto go zapisać, ponieważ mak można zamienić także na inne dodatki, np. ser, budyń, dżem i owoce.
Jak zrobić drożdżówki z makiem?
Nasz przepis to receptura na klasyczne ciasto drożdżowe. Takie ciasto potrzebuje nieco uwagi, ale warto poświęcić czas na jego wyrabianie. Dzięki temu ciasto będzie idealnie miękkie i puszyste. Jeśli masz taką możliwość, wykorzystaj robot z końcówką do wyrabiania ciasta, zrobi tę pracę za ciebie. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, poświęć na to ok. 15 minut.
Do nadziewania drożdżówek najprościej wykorzystać gotową masę makową. Zwróć uwagę na skład, najlepsze masy makowe są słodzone miodem (unikaj tych słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym). Mak powinien być na pierwszym miejscu na liście składników. Jeśli jest to cukier lub masa ma zbyt dużą ilość wypełniaczy (np. kasza), świadczy to o niskiej jakości produktu.
Nasza propozycja to proste drożdżówki w kształcie ślimaczków krojonych z rolady, ale możesz zrobić również inne kształty.
Przepis: Drożdżówki z makiem
Pyszny, domowe bułeczki na słodko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 puszka masy makowej
dodatkowo:
- 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
- Wyrabianie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj, posmaruj makiem, zawiń jak roladę i krój na grube plastry. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj bułeczki jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 25 minut.
Jak podawać drożdżówki z makiem?
Gotowe drożdżówki same w sobie są pyszne i świetnie smakują z filiżanką dobrej kawy, zimowej herbaty z przyprawami korzennymi czy szklanką mleka. Ale można je dodatkowo udekorować po upieczeniu, np. posypać cukrem pudrem albo polać lukrem. Proponujemy, aby zrobić prosty lukier pomarańczowy na bazie soku z pomarańczy i cukru pudru (mniej więcej łyżka soku na filiżankę cukru pudru). Dla wzmocnienia smaku można do niego dodać skórkę otartą z pomarańczy. Na podobnej zasadzie można zrobić lukier na bazie cukru pudru i soku z cytryny lub innego płynu.
Czytaj też:
Do miodu dodaj jedną przyprawę i wymieszaj. Genialny patent od mistrza piernikarstwaCzytaj też:
Te szybkie drożdżówki zrobisz z twarogu. Bez wyrabiania i czekania aż wyrosną
