Zamiast masła i serka do kanapek biorę tę pastę. Jest pełna witamin i smaku

Zamiast masła i serka do kanapek biorę tę pastę. Jest pełna witamin i smaku

Dodano: 
Pasta śledziowa na kanapce
Pasta śledziowa na kanapce Źródło: Pixabay / StockSnap
Najpyszniejszą pastę śledziową robię według tego przepisu. Jeśli szukasz szybkiego i zdrowego smarowidła do chleba, ten prosty miks może przypaść Ci do gustu.

W zimnej części roku śledzie to szczególnie cenny składnik diety. Oprócz niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 zapewniają także witaminę D oraz cynk, a wszystkie te związki wspierają odporność. Gdy łączę rybę z dobrym masłem i chudym twarogiem, wystarczą tylko kilka dodatków, by smarowidło zachwycało smakiem.

Jak zrobić pastę śledziową z masłem?

Składniki wystarczy zblendować, a całe przygotowanie pasty nie zajmuje dziesięciu minut. Używam do niej solonych filetów śledziowych typu matjas. Wcześniej moczę je przez 30-60 minut w zimnej wodzie, zmieniając ją w tym czasie 1-2 razy. Gdy natomiast mi się spieszy, sięgam po dobrze osączoną rybę w oleju i zmniejszam ilość masła do 80 gramów.

Do smarowidła często dokładam świeżą papryczkę chili lub suszoną w płatkach, bo doskonale przełamuje smak ryby i masła. Ilość przyprawy można jednak zmniejszyć albo z niej zrezygnować.

Smak dodatku do pieczywa podkręcają świeże zioła. Świetnie pasują tu kiełki rzeżuchy lub rzodkiewki. Gdy ich nie mam, sięgam po niezawodny szczypiorek, który zwykle trzymam posiekany w zamrażarce.

Przepis: Pasta śledziowa z masłem

Smakowite smarowidło kanapkowe z popularnej, zdrowej ryby.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
9 min.
Czas gotowania
1 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
93 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g filetów śledziowych wymoczonych w wodzie
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 żółtka z jajek na twardo
  • 1/2 czerwonej papryczki chili (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy albo cienkiego szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój śledzie na kawałki. Pokrusz twaróg i posiekaj drobno papryczkę, jeśli jej używasz. Rotop połowę masła.
  2. Blendowanie pastyZmiksuj rybę na gładką masę z twarogiem, żółtkami i płynnym masłem. Wrzuć papryczkę i blenduj jeszcze chwilę, żeby rozdrobnić ją na małe kawałki. Utrzyj masę z resztą masła, połącz z ziołami i dopraw pastę do smaku solą oraz pieprzem.

Pasta śledziowa z masłem – wskazówki

Klasycznym składnikiem pasty śledziowej z masłem jest serek topiony. Zastępuję go chudym twarogiem nie tylko dlatego, że mój ulubiony naturalny produkt zawiera niemal o 130 kalorii i 18 gramów tłuszczu mniej na sto gramów.

Sery topione są uznawane za niezdrowe ze względu na skład i wysoki stopień przetworzenia. Zawierają emulgatory w postaci fosforanów, które „kradną” wapń z organizmu i wpływają niekorzystnie na nerki oraz kości. Mają też sporo soli, co w połączeniu ze śledziem tworzy szczególnie niekorzystną mieszankę.

Pastę można wzbogacić o drobno posiekaną cebulę, a także dołożyć całe jajka ugotowane na twardo w miejsce samych żółtek czy natkę pietruszki zamiast użytych ziół. Niektórzy dodają do niej również przyprawę maggi.

Czytaj też:
To smarowidło do chleba robię z popularnej ryby i 3 dodatków. Wszystkich rzuca na kolana
Czytaj też:
Gdy robi się zimno, mieszam 2 składniki i mam pastę, która stawia mnie na nogi. Kanapki znikają w minutę