Ja i moja rodzina lubimy przekąski. Jednak staram się ich nie kupować, a robić sama. To oszczędność pieniędzy, a poza tym wiem, co zawierają i mogę je przyprawić tak, jak lubimy. Są jednak przekąski, które robię głównie z myślą o sobie. Tak właśnie jest z pieczonymi buraczkami. Uwielbiam je podjadać, bo są po prostu doskonałe i wiem, że wychodzą mi na zdrowie.
Jak przygotować buraczki do pieczenia?
Buraczki do pieczenia przygotowuje się w prosty sposób. Trzeba je umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić. Ja zwykle kroję je w talarki, a potem w paski, bo lubię taki kształt. Można jednak pokroić je także w kostkę, w słupki lub w plasterki. Potem należy je przyprawić. Ja mieszam tylko trochę oliwy, octu, czosnku, ziół, soli i pieprzu, marynatą polewam buraczki i odstawiam na 10 minut. W tym czasie warzywo przechodzi przyprawami.
Jak zrobić pieczone buraczki na przekąskę?
Gdy mam już pokrojone i przyprawione buraczki, pozostaje je tylko upiec. Blachę z piekarnika wykładam więc papierem do pieczenia, a potem wysypuję na nią buraczki i rozkładam je w pojedynczej warstwie. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 st. C (ogrzewanie góra-dół) i piekę ok. 30 minut. Po tym czasie podnoszę temperaturę do 200 st. C i piekę buraczki jeszcze ok. 10 minut, by lekko się przypiekły.
Przepis: Buraczki na przekąskę
Pieczone buraczki na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 2-3 średnie buraki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki suszonego tymianku lub rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie burakówBuraki umyj, obierz, opłucz, pokrój w plasterki, a potem w paski. W misce wymieszaj oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, trochę soli i pieprzu. Marynatą polej buraki, wymieszaj, odstaw na 10 minut.
- PieczenieBuraki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30–40 minut w 190 st. C. W połowie pieczenia, je przemieszaj. Pod koniec temperaturę podnieś co 200 st. C i piecz je, aż się lekko przypieką. Posyp sezamem.
Wskazówka: Buraki można też upiec w całości, a potem pokroić i przyprawić. Będą bardziej soczyste, ale pieczenie trwa dużo dłużej.
Jak podać pieczone buraczki?
Tak przygotowane, pieczone buraczki zajadam na przekąskę. Czasem posypuję je kozim twarogiem lub serem feta. Można też posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Warto również je skropić oliwą z oliwek lub podać z jogurtem naturalnym. Pieczone buraczki sprawdzą się też jako dodatek do sałatek lub obiadu.
Czytaj też:
Podjadam go i chudnę. Ten owoc reguluje apetyt, wspomaga trawienie i dodaje energiiCzytaj też:
Pieczarki napełniam zielonym farszem i wstawiam do piekarnika. Ta przekąska jest obłędna!
