Pieczarki może nie są tak aromatyczne, jak grzyby leśne, ale mają inną wielką zaletę – są dostępne przez cały rok! Dlatego sięgam po nie dosyć często. Doskonale nadają się na zupę, do smażenia, a także na przekąskę. Szczególnie polecam wam pieczarki faszerowane, które robi się bardzo prosto, a wychodzą przepyszne.
Jak przygotować pieczarki do nadziewania?
Do nadziewania najlepiej nadają się pieczarki o dużych kapeluszach. Zmieści się w nich bowiem więcej farszu i łatwo je będzie napełniać. Grzyby należy oczyścić, a potem wykręcić z nich trzony (te można wykorzystać do farszu lub do innej potrawy). Kapelusze warto oprószyć solą i pieprzem, można je też skropić oliwą z oliwek. Jeśli jednak farsz będzie miał np. dodatek żółtego sera, nie jest to konieczne.
Jak zrobić pieczarki z zielonym farszem?
Zielony farsz do pieczarek szykuję ze szpinaku. Można tu sięgnąć po szpinak świeży lub mrożony, ale nie rozdrobniony. Szpinak należy podsmażyć na patelni z masłem, by odparować z niego nadmiar płynu. Warto do niego dodać posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu i całość chwilę przesmażyć. Przestudzony szpinak wystarczy wymieszać ze startym serem i już można nadziewać nim grzybowe kapelusze. Jeśli do farszu chcecie wykorzystać też pieczarkowe trzony, posiekajcie je, podsmażcie na maśle, a potem dodajcie do nich szpinak i pozostałe składniki.
Przepis: Pieczarki ze szpinakiem
Kapelusze pieczarek zapiekane ze szpinakowym farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 12-16 dużych pieczarek
- 200 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 4-5 łyżek tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPieczarki oczyść, oderwij nóżki, posiekaj je. Kapelusze oprósz solą i pieprzem. Szpinak opłucz, osusz, grubo posiekaj.
- Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej tłuszcz, wsyp posiekane nóżki pieczarek, przesmaż je i krótko podduś. Dodaj szpinak, smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dodaj posiekany czosnek, całość chwilę podsmaż, dopraw solą i pieprzem, wystudź. Farsz wymieszaj ze startym serem.
- Nadziewanie i zapiekanieKapelusze pieczarek napełnij farszem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 180°C, aż farsz lekko się zarumieni.
Pomysły na farsz do pieczarek
Do nadziania pieczarek można też przygotować inne farsze. Dobrze sprawdzi się np. połączenie sera mozzarella, cheddara i natki pietruszki albo mascarpone, szpinaku i czosnku czy szynki i sera. Pieczarki można też nadziać mięsem mielonym podsmażonym z cebulą i podduszonym z koncentratem pomidorowym. Po napełnieniu kapeluszy farszem warto je posypać cienką warstwą startego sera, np. parmezanu. Dzięki temu całość zachowa przyjemną soczystość.
Czytaj też:
Gotowe ciasto nadziewam prostym farszem. Te chrupiące roladki podaję na kolację lub przekąskęCzytaj też:
Ta sałatka ratuje mnie, gdy chcę szybko zjeść coś zdrowego. Taka prosta, a jaka smaczna
