Pierwszy raz robiłam tę szynkę bez przekonania, że wyjdzie. Nie było z tym problemu, a dzięki dodaniu większej ilości przypraw uzyskałam świetny smak. Recepturę udoskonaliłam i teraz całkiem wygląda jak mięsna. Zapraszam do spróbowania, jak świetnie udaje wędlinę.
Jak zrobić szynkę z mąki z ciecierzycy?
W przepisie potrzeba tylko 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy, ale wychodzi z niej ponad 0,8 kilograma szynki. Produkt ten dobrze wiążę wodę i zapewnia odpowiednią konsystencję wędliny. Aby się rozwinęła, gotową masę chłodzę przez kilka godzin w lodówce. Dla smaku dodaję do niej sos sojowy, syrop z agawy (albo cukier), mieloną cebulę i czosnek, jak również pieprz czarny i ziołowy. Kolor mieszanki pochodzi od koncentratu soku z buraków.
Przepis: Szynka z mąki z ciecierzycy
Pyszna roślinna wędlina na bazie popularnych nasion strączkowych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 120 g mąki z ciecierzycy
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koncentratu buraczanego
- 1 i 1/2 łyżki mielonej cebuli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki drobno mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówPosmaruj łyżką oleju wnętrze przezroczystego naczynia o prostych ściankach. Odłóż po dwie szczypty obu rodzajów pieprzu i posyp częścią dno i ścianki. Zmiksuj mąkę z połową wody, dodając łyżkę oleju i pozostałe składniki, aż powstanie gładka masa.
- Gotowanie masyZagotuj pozostałe 1 i 1/2 szklanki wody i wlej masę. Gotuj 8-10 minut, przez cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Od razu przelej ją do formy i oprósz resztą mieszanki pieprzu. Ostudź i wstaw na 3-4 godziny do lodówki, by całość stężała.
Szynka z mąki z ciecierzycy – wskazówki
Najprostszą wersję tego dania nazywaną tofu birmańskim przygotowuje się bez dodatków i używa jako neutralnego produktu do innych zastosowań, ale ich wybór jest dowolny.
Do szynki można dołożyć inne mielone przyprawy niż w recepturze. W pieprzu ziołowym jest ich cała gama, ale warto też skomponować własną mieszankę. Sprawdzą się zwłaszcza biały pieprz, gałka muszkatołowa, nasiona kolendry, majeranek czy ziele angielskie.
Zamiast koncentratu soku z buraków lub barszczu różowy kolor wędliny może zapewnić nieco większa ilość zwykłego soku z tego warzywa, a nawet zakwasu. Równie dobrze można zrezygnować z tego składnika i zrobić szynkę „drobiową”.
Czy mąka z ciecierzycy jest zdrowa?
To bogate źródło wartościowego białka, którego zawiera znacznie więcej niż mąka pszenna. W stugramowej porcji suchego produktu jest 20-25 gramów tego składnika. Wędlina zawiera jednak sporo wody, przez co porcja to około 2,5 g.
Mąka z cieciorki jest bardzo bogata w błonnik pokarmowy (12 g w 100 g), który wspiera trawienie, zwiększa sytość oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i masę ciała. Dostarcza też niektóre witaminy z grupy B, sporo magnezu, żelaza, potasu i cynku, a ponadto miedzi i manganu.
Czytaj też:
Smakuje jak pasztet, a nie zawiera grama mięsa. Ten dodatek do chleba robię w 20 minutCzytaj też:
Te mielone robię bez grama mięsa, a smakują jak prawdziwe. Soczyste, pełne białka i zdrowsze od oryginału
