Ta prosta, tania zupa wygrywa u mnie z pomidorową i krupnikiem. Robię ją z popularnego warzywa

Ta prosta, tania zupa wygrywa u mnie z pomidorową i krupnikiem. Robię ją z popularnego warzywa

Dodano: 
Zupa porowa
Zupa porowa Źródło: Shutterstock / Jan_Mach
Jeśli znudziła wam się już pomidorowa czy krupnik, przygotujcie zupę porową. Podpowiem wam, jak ją przyrządzić, by była wyjątkowo smaczna. Tak naprawdę wystarczy dodać jeden aromatyczny produkt.

Zupa to idealna potrawa na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa, syci, a przy tym jest prosta i szybka do zrobienia. Ta bazująca na porze jest też tania. Choć zwykle z pora gotuję zupę-krem, ostatnio przygotowałam porową na wędzonym boczku. Wyszła niezwykle smaczna, bo okazało się, że te dwa składniki doskonale się dopełniają.

Jak dodać smaku zupie porowej?

Zupę porową można przyrządzić w wersji jarskiej, czyli na samych warzywach. By jednak wywar był pełen smaku, pokrojoną włoszczyznę warto wcześniej podsmażyć na maśle. Zabieg ten wydobędzie z warzyw więcej aromatu. Jeśli chcecie, możecie też ugotować porową na wywarze mięsnym. Tu idealnie nadaje się indyk czy wieprzowina. Ja jednak przekonałam się o tym, że nic tak nie dodaje tej zupie smaku, jak wędzonka. Zamiast więc gotować zupę na mięsnym wywarze, w odpowiednim momencie dodaję do niej podsmażony, wędzony boczek.

Jak zrobić aromatyczną zupę porową?

Najlepszą zupę porową gotuję na wędzonce. Robię ją bardzo szybko, bo sięgam po wędzony boczek, który na samym początku rumienię w garnku razem z cebulą. Potem dodaję pokrojone pory, przesmażam, wlewam bulion warzywny lub wodę i dodaję pokrojone ziemniaki. Zupę gotuję z przyprawami na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Trwa to ok. 20 minut. Teraz potrawę wystarczy doprawić do smaku.

Przepis: Porowa na wędzonce

Aromatyczna zupa porowa z dodatkiem wędzonego boczku

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże pory
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziemniaki
  • 1 l bulionu lub wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówPory oczyść, pokrój w krążki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na maśle. Dodaj pokrojone pory, przesmaż.
  2. Gotowanie zupyDo garnka wlej bulion lub wodę. Całość zagotuj, a potem gotuj zupę na średnim ogniu ok. 20 minut. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, na koniec możesz zabielić zupę śmietaną.

Zupa porowa – kilka wskazówek

Oto kilka podpowiedzi, które pozwolą wam nieco odmienić smak i wygląd zupy porowej.

  • Gotując zupę porową, nie dodawajcie zbyt dużo marchewki. Złagodzi za bardzo smak zupy i zakłóci jej zielony kolor. Szczególnie niekorzystnie będzie to wyglądać w zupie-krem.
  • Jeśli lubicie zupy-kremy, podsmażony wędzony boczek możecie dodać do zupy po zblendowaniu pozostałych składników.
  • Zupa-krem z pora doskonale będzie wyglądać, jeśli podacie ją ze zrumienionymi plasterkami wędzonego boczku.
  • Do zupy-krem z pora doskonale będą też pasować mini-grzanki albo groszek ptysiowy.

Czytaj też:
Kartoflanka mojej babci miała ten jeden dodatek. To on sprawiał, że smakowała obłędnie
Czytaj też:
Idealna dla dzieci i seniorów. Zupa krem z kurczaka jest delikatna, a smaczna i odżywcza