Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na surówkę do obiadu, to bardzo polecam tę surówkę z pora, kapusty pekińskiej i dużej ilości koperku. Jest świeża, lekka, zdrowa i bardzo smaczna.
Surówka z pora dobra dla zdrowia
Ta surówka nie tylko ma świetny smak, ale też jest zdrowa i ma wysoką wartość odżywczą. Por wnosi łagodną ostrość i bogactwo związków siarkowych, które mają działanie przeciwzapalne i wspierają trawienie. To warzywo zawiera także witaminy A, K i kwas foliowy, dzięki czemu surówka jest wartościowym dodatkiem szczególnie wtedy, gdy zależy ci na lekkim, ale odżywczym posiłku. Kapusta pekińska dostarcza dużej ilości witaminy C, błonnika oraz substancji wspierających naturalną odporność. Jest delikatna, a jednocześnie syci. Koperek to nie tylko skarbnica witamin i minerałów, ale cenne zioło, które rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego, zmniejsza wzdęcia, łagodzi skurcze i wspiera pracę jelit. Nie bez powodu dodaje się go do dań ciężkostrawnych.
Nie bez znaczenia jest w surówce dressing. Sos przygotowany na bazie jogurtu greckiego dodaje całości kremowej konsystencji, nie obciążając przy tym dania nadmierną ilością tłuszczu. Jogurt grecki dostarcza białka i wapnia, a czosnek wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i nadaje surówce charakterystyczny, wyrazisty smak.
Jak zrobić surówkę z pora z sosem jogurtowym?
Przepis jest prosty, a cała praca to pokrojenie warzyw i wymieszanie składników na dressing. Koniecznie spróbuj dressingu i w razie potrzeby go dopraw: jeśli uważasz, że czosnkowy smak jest zbyt intensywny, dodaj więcej jogurtu.
Przepis: Surówka z pora i kapusty pekińskiej
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 76 w każdej porcji
Składniki
- 1 por
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 pęczek koperku
na sos:
- 6 łyżek jogurtu w stylu greckim
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPora, kapustę i koperek drobno pokrój. Wymieszaj składniki na sos.
- Robienie surówkiPołącz sos i warzywa. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Do czego podać surówkę z pora i kapusty pekińskiej?
Surówka z pora pasuje do wielu tradycyjnych i nowoczesnych obiadów. Świetnie komponuje się np. z pieczonym lub grillowanym kurczakiem, wieprzowymi kotletami, delikatnymi rybami oraz obiadowymi zestawami z kaszą. Dobrze podkreśla także smak dań z ziemniakami i plackami ziemniaczanymi. Ja lubię ją podać z tłuczonymi ziemniakami i kotletami warzywnymi lub jajkiem sadzonym.
Czytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka pod obłędną pierzynką to moje odkrycie. 15 minut pracy i do piekarnikaCzytaj też:
Do masy na placki ziemniaczane dodaję jedną łyżkę. Nie ciemnieją i mniej chłoną tłuszcz
