Od kiedy zrobiłam to ciasto z bezą, nie sięgam po jabłka. Ten jeden owoc zmienił wszystko

Od kiedy zrobiłam to ciasto z bezą, nie sięgam po jabłka. Ten jeden owoc zmienił wszystko

Dodano: 
Ciasto z kaki i bezą
Ciasto z kaki i bezą Źródło: Shutterstock / uladzimir zgurski
Gdy startuje sezon na ten owoc, porzucam jabłka i dodaję go do wszystkich deserów. Choć wiele osób je go tylko na surowo, ja robię z nim świetne ciasto. W połączeniu z kruchym spodem i cynamonową bezą smakuje zjawiskowo.

Miękkie, słodkie owoce o pięknym pomarańczowym kolorze to popularne kaki lub inaczej persymony, szarony czy hurmy. Pod koniec roku są bardzo tanie, warto więc korzystać z ich obfitości.

Jak zrobić ciasto z kaki z bezą?

To ciasto składa się z dwóch części. Pierwsza to kruchy waniliowy spód, na którym rozkładam plasterki kaki. Posypuję je skrobią ziemniaczaną, by puszczany przez nie sok nie rozmaczał wierzchu. Można użyć też skrobi kukurydzianej albo kaszy manny.

Do wypieku używam otwieranej okrągłej formy o średnicy 22-24 centymetry. Dno wykładam pergaminem, smaruję całe wnętrze masłem i obsypuję mąką. Umieszczam w niej masę i wstępnie podpiekam.

Przygotowana przeze mnie beza ma smak cynamonowy, ale jeśli ktoś nie lubi tej przyprawy, może z niej zrezygnować albo dodać inną, na przykład wanilię albo mielony anyż.

Pianę wylewam na podpieczony spód i posypuję kolejną porcją cynamonu. Na wierzchu układam pokrojone persymony i mogę finalnie upiec deser.

Przepis: Ciasto z kaki i bezą

Apetyczny wypiek z owocami przykryty cynamonową bezą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
343 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 120 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 4 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 małe niezbyt miękkie persymony
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Na bezę:

  • 4 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPrzesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Obierz owoce i pokrój na półplasterki. Nastaw piekarnik na 175 stopni z grzaniem góra-dół. Wyłóż dno otwieranej tortownicy krążkiem papieru do pieczenia. Posmaruj go oraz ścianki dwiema łyżkami masła i obsyp małą ilością mąki.
  2. Mieszanie ciastaUtrzyj resztę masła z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawaj po jednym żółtku, przez cały czas miksując masę. Wsyp mąkę, wlej mleko i ekstrakt waniliowy, po czym połącz dokładnie składniki.
  3. Przygotowanie spoduWlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Oprósz wierzch skrobią ziemniaczaną, ułóż plasterki owoców i posyp cienko skrobią. Wstaw formę do piekarnika na około 10 minut i wyjmij, gdy wierzch się zestali.
  4. Ubijanie masy na bezęUbij białka z solą na sztywną pianę. Dodawaj łyżka po łyżce cukier puder i miksuj do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną oraz 3/4 cynamonu i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Pieczenie ciastaNałóż bezę na podpieczone ciasto, wyrównaj i oprósz resztą cynamonu. Na wierzchu rozłóż niezbyt gęsto pozostałe plastry persymony. Wstaw formę do piekarnika. Piecz 40-50 minut, aż beza będzie przyrumieniona na brzegach. Po wyjęciu z pieca pozostaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia.

Czy kaki można jeść ze skórką?

Choć ich cienka skórka jest jadalna, warto ją zdejmować. To dlatego, że jest sztywna i ostra, co nieprzyjemnie kontrastuje z miękkim miąższem. Drugi powód to zanieczyszczenie owoców, które są importowane z daleka. Skóra persymony zbiera na sobie pozostałości pestycydów z uprawy i substancji pochodzących z transportu. Wymaga bardzo dokładnego mycia, choć nie gwarantuje to jej oczyszczenia.

Co można zrobić z kaki?

Kaki można jeść jako samodzielną przekąskę w plasterkach albo wybierać miąższ łyżeczką, jeśli jest bardzo miękki. To także świetny dodatek do jogurtu, owsianki i koktajlu smoothie. Warto używać go również w ciastach. Pasuje między innymi do muffinek, brownie, sernika czy tarty.

Persymony można ponadto dołożyć do sałatki owocowej albo tej z zielonymi warzywami liściastym i serem. Mało dojrzałe sprawdzą się w sosie salsa zamiast pomidorów. Natomiast owoce w formie sosu chutney podkreślą smak pieczonych i grillowanych mięs.

Czytaj też:
Tę sałatkę z owocami mogę jeść na okrągło. Cenię ją za smak, lekkość i szybkość przygotowania
Czytaj też:
Nacinam polędwiczkę i wciskam w nią plastry pysznego owocu. Po upieczeniu smakuje, jak marzenie