Kiszona kapusta największym powodzeniem cieszy się jesienią i zimą. To naturalne, bo po pierwsze właśnie teraz jest na nią sezon, a po drugie, gdy jest chłodno, chętniej wybieramy wyraziste smaki. Można z niej ugotować kwaśnicę czy bigos albo przyrządzić surówkę. Dziś jednak chcę wam zaprezentować pomysły na ciepły dodatek do obiadu przygotowany właśnie na bazie kiszonej kapusty.
Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta to ważny produkt w polskiej kuchni. Ma doskonały, wyrazisty smak, ale też wysoką wartość odżywczą i działanie prozdrowotne. Warto po nią sięgać, bo jest bogata w witaminę C, a za jej sprawą wspiera układ odpornościowy. Niezwykle ważnym składnikiem tego produktu są pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które pojawiają się w kapuście w wyniku kiszenia. Wspierają one florę jelitową, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Poza tym kiszona kapusta jest niskokaloryczna i bogata w błonnik pokarmowy. Wspomaga więc proces odchudzania i oczyszczania organizmu.
Pomysły na kapustę kiszoną na ciepło
Najzdrowsza, bo najzasobniejsza w składniki odżywcze jest kapusta kiszona jedzona na surowo. Jednak ta przygotowana na ciepło jest niezwykle smaczna i potrafi podnieść walory niejednego dania obiadowego. Jeśli chcecie się o tym przekonać, sprawdźcie poniższe propozycje.
Kapusta kiszona z miodem, to propozycja, która z pewnością niektórych zaskoczy i połączeniem i smakiem. Trzeba jednak przyznać, że to bardzo trafiony zestaw, bo miód świetnie równoważy kwaśny smak kapusty. By przygotować taką kapustę, wystarczy podgrzać w garnku trochę miodu (np. łyżka na 500 g), a potem dodać kiszoną kapustę i trochę wody. Całość należy wymieszać i podgrzewać 7-10 minut, aż kapusta będzie gorąca i przejdzie słodkim smakiem.
Inny, szybki dodatek do obiadu możecie przygotować, sięgając po wędzony boczek. Trzeba go pokroić w kostkę i zrumienić w garnku. Potem oprószyć całość odrobiną cukru i dodać kiszoną kapustę oraz trochę białego wina. Całość gotuje się około 3 minuty, po czym doprawia kminkiem, solą i pieprzem.
Co jeszcze warto dodać do kiszonej kapusty?
Poza miodem i wędzonym boczkiem do kiszonej kapusty będą też pasować jeszcze inne dodatki. Bardzo dobrze zrobi jej pokrojone na kawałki jabłko czy ananas. Owoce należy dodać do kiszonej kapusty i całość gotować na średnim ogniu, do czasu, aż owoce zmiękną.
Ciekawy efekt smakowy uzyskacie, jeśli w garnku zrumienicie trochę cebuli i podgotujecie ją z kiszoną kapustą. Gdy warzywo zmięknie, całość warto wymieszać z 1-2 łyżkami kwaśnej, gęstej śmietany. Kapusta będzie miała łagodniejszy smak i kremową konsystencję.
Jeśli zaś chcecie, by kapusta do obiadu miała bardziej wyrazisty smak, podduście ją z jagodami jałowca lub listkiem laurowym. Obie przyprawy dość wolno rozwijają smak, więc powinno się całość gotować ok. 30 minut.
Czytaj też:
Do kiszonej kapusty dorzucam jeden składnik z puszki. Teraz wszyscy proszą o dokładkęCzytaj też:
Do kiszonej kapusty dorzucam aromatyczne ziarenka. Ta surówka do obiadu smakuje i poprawia trawienie
