Genialne ciasto do weekendowej kawy robię bez grama mąki. Delikatny wypiek wręcz rozpływa się w ustach

Genialne ciasto do weekendowej kawy robię bez grama mąki. Delikatny wypiek wręcz rozpływa się w ustach

Dodano: 
Ciasto waniliowe bez mąki
Ciasto waniliowe bez mąki Źródło: Pixabay / congerdesign
Ten deser robię nie tylko dla gości, którzy muszą unikać w diecie glutenu. Ciasto bez mąki jest tak lekkie i gładkie w ustach, że nie sposób nie sięgnąć po kolejny i kolejny kawałek.

Nie wierzyłam, że bez klasycznej mąki da się uzyskać takie ciasto. Jednak można — i co więcej, zawsze wychodzi puszyste i pełne smaku. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste i potrzeba do niego tylko ręcznego miksera.

Jak zrobić ciasto waniliowe z mąki ziemniaczanej?

Zamiast mąki pszennej wypiek zawiera tę ziemniaczaną, jednak wymiana nie polega na zastąpieniu jej w takiej samej ilości. Tego składnika bierze się znacznie mniej, za to strukturę ciasta zapewniają ubite białka z kilku jajek. Natomiast żółtek nie używa się wcale.

Oprócz tego receptura jest bardzo prosta, bo uzupełnia ją cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy. W oryginalnym przepisie, który znalazłam w książce z 1975 roku, była prawdziwa wanilia. Laskę należy posiekać i utrzeć z cukrem, po czym dodawać razem z nim do ubijanych białek. Choć nie napisano tego, cukier dobrze jest przesiać, żeby usunąć fragmenty przyprawy.

Aby deser nie przywierał do formy, obsypuję ją drobną kaszą kukurydzianą. W przeciwieństwie do często używanej kaszy manny czy tartej bułki jest to produkt bezglutenowy. Całość piekę trzy kwadranse i podaję z cukrem pudrem albo zwykłym lukrem.

Przepis: Ciasto waniliowe z mąki ziemniaczanej

Pyszny bezglutenowy wypiek to idealny akompaniament do kawy i herbaty

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
202 w każdej porcji

Składniki

  • 50 g masła
  • 2 łyżki drobnej kaszy kukurydzianej
  • 120 g białek (z 3-4 jajek)
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie wypiekuRoztop 40 gramów masła, a resztą posmaruj boki i dno formy, po czym obsyp je kaszą. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Mieszanie masyUbij pianę z białek, dodając partiami cukier i ekstrakt waniliowy. Połącz ją z mąką ziemniaczaną, po czym wlej cienkim strumieniem masło, mieszając. Przelej ciasto do formy.
  3. Pieczenie ciastaWstaw formę do piekarnika na około 45 minut, aż się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy. Ostudź ciasto i wyjmij delikatnie z formy.

Co można dać do ciasta zamiast mąki?

Klasyczną pszenną mąkę można zastąpić w wypiekach innymi produktami. Możliwości jest całkiem sporo. Do najczęściej stosowanych bezglutenowych alternatyw należą:

  • mielone migdały, orzechy włoskie lub laskowe,
  • mąka orzechowa, również z kokosa,
  • płatki albo mąka owsiana,
  • mąka ryżowa,
  • mąka kukurydziana,
  • maka i płatki gryczane,
  • mąka z ciecierzycy (jako dodatek),
  • ugotowana kasza jaglana,
  • ugotowana kasza gryczana,
  • ugotowany biały ryż,
  • ubite białka i mąka albo skrobia ziemniaczana,
  • ubite białka i skrobia kukurydziana,
  • ubite białka i gorzka czekolada,
  • czarna lub czerwona fasola z puszki.

Czytaj też:
Zrobiłam to czekoladowe ciasto z 2 składników. Bez mąki i jajek, a smakuje jak marzenie
Czytaj też:
Uwielbiam to kremowe ciasto z ryżu i kokosa. Bez mąki, jajek i pieczenia, a smakuje jak marzenie