Nie kupuję już twarożku, tylko miksuję zdrowe orzechy. Ta pasta kanapkowa to mistrzostwo świata

Nie kupuję już twarożku, tylko miksuję zdrowe orzechy. Ta pasta kanapkowa to mistrzostwo świata

Dodano: 
Pasta z nerkowców
Pasta z nerkowców Źródło: Shutterstock / Natalia Sem
Smakuje niczym twarożek, a nie ma tu grama nabiału. Bazą tej pasty są popularne orzechy, a przepis jest dziecinnie prosty.

Ta pasta kanapkowa zaskakuje konsystencją i smakiem każdego. Nie bez powodu nazywa się ją często roślinnym twarożkiem, a dokładnie: twarożkiem z nerkowców. Serwowana z dodatkami, takimi jak szczypiorek czy rzodkiewka, do złudzenia przypomina smakiem zwykły twaróg. To świetna opcja dla osób, które nie jedzą nabiału, ale też zdrowe i oryginalne urozmaicenie codziennej diety.

Dlaczego warto jeść nerkowce?

Orzechy nerkowca to delikatne, lekko słodkie nasiona pochodzące z drzewa nanercza zachodniego. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i bogactwem składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Nerkowce są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, które wspierają pracę serca i pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu. Zawierają także magnez, żelazo, cynk i miedź – minerały ważne dla odporności i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki obecności witaminy E i przeciwutleniaczy wspierają kondycję skóry oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Nerkowce dostarczają też białka roślinnego, dlatego są cennym składnikiem diety wegetariańskiej. Ich łagodny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że świetnie nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów – można je dodawać do sałatek, sosów, owsianki, a także przerabiać na mleko, masło orzechowe czy właśnie roślinny twarożek.

Jak zrobić twarożek z nerkowców?

Pasta kanapkowa z nerkowców wymaga jednego zabiegu: namoczenia orzechów. To sprawia, że stają się miękkie, a po zmiksowaniu mają idealnie kremową konsystencję. Najlepiej zrobić to wcześniej, np. wieczorem. Jeśli jednak nie masz tyle czasu i chcesz cieszyć się pastą z nerkowców szybciej, jest na to sposób: wystarczy zalać orzechy wrzątkiem. Wówczas powinny być miękkie w ciągu 30-40 minut. Kiedy orzechy są gotowe, wystarczy je zmiksować z sokiem z cytryny i doprawić.

Przepis: Pasta kanapkowa z nerkowców

Prosty przepis na „twarożek” z nerkowców.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g nerkowców
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie orzechówZalej orzechy letnią wodą i odstaw na 6-7 godzin. Jeśli nie masz czasu: zalej nerkowce gorącą wodą i odstaw na 30 minut.
  2. Robienie pastyZmiksuj orzechy z sokiem z cytryny i solą na gładką pastę. Dopraw pieprzem.

Pastę kanapkową można serwować z dowolnymi dodatkami, a wskazówką może być tradycyjny twaróg: dodaj do pasty z nerkowców to, co pasuje to twarogu, np. pomidory, rzodkiewkę, szczypiorek czy świeże ogórki. Jeśli twarożku z nerkowców nie doprawisz pieprzem, można go również zajadać na słodko, np. z dodatkiem miodu.

Czytaj też:
Tę superzdrową pastę robię z małych nasionek. Zastępuje mi masło, pasuje do sałatek
Czytaj też:
Omlet z czasów, kiedy jajka były rarytasem. Bajecznie prosty, zaskakująco sycący i przepyszny