Pomysłów na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa jest sporo. Bułki można ususzyć i zetrzeć na tarce, a przydadzą się do panierowania. Chleb, ale też bułki można przerobić na grzanki do zupy czy sałatki. Gdy zaś podgrzejemy takie lekko czerstwe pieczywo, będzie smakować rewelacyjnie. Właśnie w ten sposób robię pyszne śniadanie.
Z jakiego pieczywa zrobić tosty francuskie?
Tosty francuskie to doskonały pomysł na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa. Pieczywo bowiem kroi się na kromki, a potem zanurza w mieszance jajka i mleka i smaży na tłuszczu. W ten sposób powstają chrupiące, mięciutkie tosty, którym nikt nie potrafi się oprzeć.
Na tę potrawę wręcz zaleca się stosować lekko czerstwe pieczywo. Świeże może bowiem rozpaść się w czasie smażenia. Jeśli chodzi o rodzaj pieczywa, najbardziej uniwersalne jest delikatne, pszenne. Można więc sięgnąć po chleb tostowy, chałkę, bułki czy pszenny chleb.
Jak zrobić chrupiące tosty francuskie?
Przygotowanie tostów francuskich jest proste i szybkie. Spokojnie zdążycie je zrobić na śniadanie przed wyjściem do pracy. Pieczywo wystarczy pokroić na kromki, a w głębszym talerzu rozmieszać jajka z odrobiną mleka. W mieszance zanurza się pieczywo, po kilka sekund z każdej strony, a potem kładzie je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Tu dobrze sprawdzą się masło klarowane lub olej rzepakowy. Każdą kromkę należy smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, by ładnie się zrumieniła.
Przepis: Tosty francuskie
Tosty francuskie z miodem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek pieczywa, np. tostowego, chałki
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mleka
- olej do smażenia
- miód do polania
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczywo pokrój w grubsze kromki. Jajka wybij do miseczki, rozkłóć z mlekiem przy pomocy widelca.
- Smażenie i podawanieKażdą kromkę pieczywa zanurz z obu stron w jajku z mlekiem i od razu kładź na gorącą patelnię z tłuszczem. Kromki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Podaj je z miodem.
Jak podać tosty francuskie?
Tosty francuskie można podać na słodko lub wytrawnie. Jeśli chodzi o wersję słodką, jest chyba najpopularniejsza i najbardziej lubiana. Tak przygotowane tosty doskonale bowiem będą smakować posypane cukrem, wymieszanym z cynamonem, polane miodem lub syropem klonowym albo posmarowane dżemem. W wersji wytrawnej te chrupiące tosty można podać z serem, szynką, awokado czy jajkiem sadzonym.
Czytaj też:
Zamiast kanapek robię lekkie placuszki bez cukru. Z tym nietypowym dodatkiem wychodzą mięciutkie i delikatneCzytaj też:
Z taniego mięsa robię aksamitną pastę na kanapki. Nie wiedziałem, że to może być takie dobre
