Przysmaki z PRL-u cechowały proste i tanie składniki. Mimo to powstawały z nich przysmaki, które do dziś wspominamy z sentymentem. Sama często do nich wracam i dziś, bo nie ma to, jak sprawdzone przepisy. Jeden z nich mam na ciasto zebra, które robi się na zasadzie ciasta ucieranego, a odznacza się efektownym wyglądem.
Jak zrobić paski w cieście zebra?
Ciasto zebra swoją nazwę zawdzięcza wzorkowi tworzonemu przez ciemne i jasne paski ciasta. Ciemne ciasto uzyskuje się przez dodatek do połowy jasnego ciasta 1-2 łyżek kakao. By obie masy miały taką samą gęstość, do drugiej połowy jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki mąki pszennej.
Do formy nakłada się np. 2 łyżki ciasta ciemnego, a na to kładzie się 2 łyżki ciasta jasnego i tak na zmianę, aż do wykorzystania obu ciast. Po upieczeniu babka ma piękne paski, które najlepiej widać po pokrojeniu ciasta na porcje.
Jak zrobić ciasto zebra?
Zebra to typowe ciasto ucierane. Wychodzi mięciutkie i wilgotne, bo ma spory dodatek oleju. Do ciasta warto też dodać trochę wody gazowanej, która doda wypiekowi lekkości. By ciasto miało piękne, mniej więcej równej szerokości paski, trzeba je podzielić na pół. Po wymieszaniu jednej części z kakao, a drugiej z mąką, trzeba nakładać do formy takie same porcje ciasta, dokładnie na środku poprzedniej porcji.
Przepis: Ciasto zebra
Hitowy wypiek z PRL-u
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2/3 szklanki gazowanej wody
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Miksowanie ciastaJajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Połącz z olejem i wodą, a potem z wanilią, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną wymieszaj z kakao, drugą z 2 łyżkami mąki.
- Formowanie i pieczenieTortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na środek formy nałóż 2-3 łyżki jasnej masy, a na jej środek 2-3 łyżki ciemnej masy. Powtarzaj czynności, aż wykorzystasz oba ciasta. Ciasto piecz 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Pasiaste ciasto możecie też uzyskać, dodając do jednej części trochę rozpuszczonej kawy albo sypkiego maku.
Jak udekorować ciasto zebra?
Ciasto zebra najczęściej po upieczeniu i wystudzeniu posypywało się cukrem pudrem. Można też jednak zamienić je w jeszcze smaczniejszy wypiek, gdy zostanie oblane polewą czekoladową albo posmarowane lukrem cytrynowym. Dodatkowo ciasto można posypać posiekanymi orzechami, np. włoskimi, laskowymi.
Czytaj też:
Do tego deseru bez pieczenia mam wielki sentyment. Zajadałam się nim w dzieciństwieCzytaj też:
Te maślane ciasteczka były hitem PRL-u. Są proste i pyszne, dlatego wracam do nich i dziś
