Delikatne, zdrowe mięso roluję z warzywami. Ten obiad jest smaczny i bardzo apetyczny

Delikatne, zdrowe mięso roluję z warzywami. Ten obiad jest smaczny i bardzo apetyczny

Dodano: 
Rolada indycza
Rolada indycza Źródło: Shutterstock / marco mayer
Szukacie pomysłu na prosty, efektowny obiad? Możecie przygotować mięsną, pieczoną roladę. Tu doskonale sprawdzi się zdrowe mięso, którego nie trzeba zbyt długo piec, bo jest bardzo delikatne.

Lubię obiady z piekarnika, bo zwykle nie ma przy nich dużo pracy. Nawet jeśli jest to mięso, to wystarczy je przyprawić, ewentualnie zamarynować, nadziać czy obłożyć dodatkami i wstawić do piekarnika. Pieczenie nie wymaga od nas tyle uwagi, co smażenie, więc można powiedzieć, że taka potrawa robi się sama. W ten sposób robię na przykład roladę indyczą.

Z jakiego mięsa zrobić roladę?

Na roladę najlepiej nadają się jednorodne kawałki mięsa, bez nadmiaru przerostów i tłuszczu. Takie mięso łatwo da się rozkroić na płat i jest z natury delikatne. Dzięki temu nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej. Na roladę doskonale więc nadają się: schab i szynka wieprzowa, a także filet z piersi indyka czy kurczaka. Ja lubię mięso indycze, bo jest smaczne i bardzo zdrowe. Odpowiednio upieczone zachowuje soczystość i wychodzi mięciutkie.

Jak zrobić soczystą roladę indyczą?

Filet z piersi indyka to mięso, które potrafi wyjść bardzo smaczne, ale trzeba je umieć odpowiednio przyrządzić. Ma dość neutralny smak, więc można je zestawić z różnymi dodatkami. Ja wybieram zwykle te o niezbyt wyrazistym smaku, by nie przytłoczyć delikatności i lekkiej słodyczy tego mięsa. By mięso zachowało soczystość w czasie pieczenia, najpierw rumienię je na patelni, a potem nie przeciągam pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika roladę pozostawiam na ok. 5 minut w cieple, by zawarte w środku soki równomiernie się rozeszły.

Przepis: Rolada indycza z warzywami

Filet z piersi indyka pieczony z warzywami w formie rolady

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża pierś z indyka (ok. 1–1,2 kg)
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1–2 łodygi selera naciowego
  • 120–150 g sera (najlepiej mozzarella, gouda lub cheddar)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPierś z indyka opłucz, osusz, rozkrój na płat o grubości ok. 2 cm. Przykryj go folią spożywczą, rozbij delikatnie tłuczkiem, by wyrównać grubość. Mięso natrzyj sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, ziołami i łyżką oleju. Odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  2. NadziewanieMarchewkę obierz, pokrój w słupki. Cukinię umyj, również pokrój w długie słupki. Seler naciowy opłucz, pokrój w cienkie paski. Warzywa ułóż na płacie mięsa, posyp je startym serem, zwiń dość ścisłą roladę, zaczynając od dłuższego boku. Obwiąż ją nicią kuchenną lub sznurkiem.
  3. PieczenieNa patelni rozgrzej olej, zrumień na nim roladę. Przełóż ją na kawałek folii aluminiowej, pod sznurek wciśnij plasterki cytryny. Mięso dość luźno, ale szczelnie owiń folią. Wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 70 minut. Pod koniec pieczenia usuń folię i pozwól się roladzie ładnie zrumienić.

Czym nadziać roladę z indyka?

Do nadziania rolady z indyka można wykorzystać różne składniki. Dobrze sprawdzą się warzywa, np.: marchewka, cukinia, papryka, a także owoce, np. śliwki, jabłka, morele. Warto połączyć je z serem, który nawilży to mięso od środka i doda mu smaku. Można więc sięgnąć po plasterki sera żółtego, mozzarelli czy sera pleśniowego.

Czytaj też:
Przyprawiam i wstawiam do piekarnika. To zdrowe mięso zawsze wychodzi miękkie i soczyste
Czytaj też:
Tę pyszną roladę robię ze zdrowego mięsa. Za każdym razem wychodzi soczysta i pełna smaku

Źródło: smaki.pl