Torty szykuje się na urodziny i różne uroczystości. A torciki są już trochę mnie zobowiązujące. Można je podać nawet bez okazji. Taki właśnie jest torcik Pavlovej. Piękny, pyszny, apetyczny, ale można go przygotować choćby z myślą o weekendzie. Nie ma przy nim bowiem dużo pracy, a doskonale zaspokaja ochotę na słodkie.
Kilka słów o torciku Pavlovej
Torcik Pavlovej zwany też bezą Pavlova to jeden z najsłynniejszych deserów świata. Pochodzi z Australii i powstał na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jest to beza podana z kremem i ozdobiona świeżymi owocami. Lekkość tego torciku miała oddawać delikatność baletnicy i rzeczywiście jest to jeden z najlżejszych deserów, jeśli chodzi o strukturę.
Beza w torciku Pavlovej powinna być chrupiąca i krucha z wierzchu i miękka, piankowa w środku. Podaje się ją z delikatnym kremem śmietankowym na bazie bitej śmietany, a wierzch posypuje świeżymi owocami, np. całymi malinami, jagodami, borówkami, pokrojonymi truskawkami, mango czy kiwi.
Jak zrobić torcik Pavlovej?
Podstawę do torciku Pavlovej robi się w zasadzie z dwóch składników. Są to białka kurzego jaja i cukier. Składniki ubija się na sztywną, lśniącą pianę. Na koniec miesza z odrobiną skrobi ziemniaczanej i soku z cytryny. Masę należy wyłożyć grubszą warstwą, nadając jej kształt koła, a potem piec, a w zasadzie suszyć ok. 2 godziny. Gdy blat jest już gotowy i wystudzony, pozostaje wyłożyć na niego tylko krem i owoce.
Przepis: Beza Pavlova
Torcik bezowy z kremem i owocami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- australijska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
Na bezę:
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- szczypta soli
Krem:
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 250 g serka mascarpone
Do dekoracji:
- 1 mango
- 1 marakuja
Sposób przygotowania
- Ubijanie białekUbij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj cukier po łyżce, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.
- Formowanie i suszenieNa papierze narysuj okrąg o średnicy ok. 22 cm. Wypełnij go grubą warstwą ubitej piany. Na środku zrób wgłębienie na krem. Bezę susz ok. 1,5-2 godziny w 120-130 stopniach Celsjusza. Gdy jej powierzchnia będzie chrupiąca, beza jest gotowa. Wyjmij ją i pozostaw do wystygnięcia.
- DekorowanieSchłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem i wanilią. Delikatnie wymieszaj z mascarpone. Krem wyłóż na bezę, udekoruj kawałkami mango i marakują.
Torcik Pavlovej – kilka wskazówek
Beza Pavlovej najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Wtedy spód zachowuje swoją chrupkość. Oto jeszcze kilka wskazówek, które przydadzą się przy przygotowaniu tego deseru.
- Spód do bezy możecie przygotować wcześniej. Jednak obłóżcie ją kremem i owocami dopiero przed podaniem.
- Do dekoracji bezy użyjcie sezonowych, świeżych owoców. Wybierajcie te miękkie, bo beza jest delikatna i najlepiej kwaskowe, by przełamać słodycz deseru.
- Jeśli chcecie przygotować bezę w wersji czekoladowej, na koniec możecie wymieszać ubitą pianę z 1-2 łyżkami ciemnego kakao oraz z 50 g startej, gorzkiej czekolady.
- Bezę Pavlovej możecie też przygotować w wersji mini. Wtedy powstaną monoporcje w sam raz dla jednej osoby.
Czytaj też:
Ten ekspresowy deser robię z czterech składników. Każda łyżeczka to porcja zdrowiaCzytaj też:
Biorę trzy składniki i zamieniam je w pyszną przekąskę. Cała rodzina uwielbia ten deser
