Do każdego dania obiadowego powinniśmy podać porcję warzyw. Mogą to być warzywa gotowane, duszone czy pieczone. Jednak najwartościowsze będą jedzone na surowo, czyli w postaci surówki. Dziś pokażę wam, jak szybko zrobić surówkę z taniego i trochę niedocenianego warzywa. Będzie nim seler korzeniowy.
Kilka słów o selerze korzeniowym
Seler korzeniowy to warzywo trochę niedoceniane w naszej kuchni. Zwykle stosujemy go, szykując wywar do zupy. Jednak to intensywne w smaku i aromacie warzywo można też wykorzystać do innych potraw. Można go dodawać do zapiekanek, potraw duszonych i gotowanych. Robić z jego dodatkiem surówki i sałatki. A naprawdę warto, bo zawiera sporo wartościowych składników.
Seler korzeniowy jest niskokalorycznym warzywem, niezwykle zasobnym w błonnik. Dzięki temu wspiera trawienie. Dostarcza też witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego i potasu. Za ich sprawą podnosi odporność i ma działanie przeciwzapalne. Warzywo to reguluje też poziom cukru we krwi.
Jak zrobić surówkę z selera korzeniowego?
Seler korzeniowy to dość twarde warzywo. Dlatego pierwszą czynnością w czasie przerabiania go na surówkę jest rozdrobnienie tego warzywa. Najlepiej na tarce o średnich lub drobnych oczkach, tak by powstałe wiórki były delikatne i łatwe do jedzenia. Po starciu warzywo warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Potem należy je połączyć z paroma dodatkami. Ja zwykle stawiam na starte jabłko, jogurt naturalny i orzechy włoskie lub rodzynki. Składniki te doskonale ze sobą harmonizują.
Przepis: Surówka z selera korzeniowego
Dodatek do obiadu z selera, jabłka, orzechów i jogurtu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości seler korzeniowy
- 1 duże, słodkie jabłko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówObierz selera i zetrzyj na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Skrop sokiem z cytryny. Obierz i zetrzyj też jabłko. Dodaj do selera, wymieszaj.
- Wykańczanie surówkiSurówkę wymieszaj z posiekanymi orzechami i jogurtem naturalnym, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Odstaw na ok. 15 minut, by smaki dobrze się poprzenikały.
Wskazówka: Do surówki z selera można jednocześnie dodać rodzynki i posiekane orzechy. Dobrymi dodatkami będą też marchewka i sok z cytryny.
Do czego podać surówkę z selera korzeniowego?
Surówka z selera jest łagodna w smaku i dość uniwersalna w zastosowaniu. Dobrze będzie pasować do pieczonego drobiu, np. kurczaka, indyka. Można ją też zaserwować do kotletów mielonych i schabowych, a nawet do smażonych i pieczonych ryb. Sprawdzi się też, jako dodatek do dań wegetariańskich, np. pieczonych warzyw, kotletów warzywnych.
Czytaj też:
Ta lekka surówka do obiadu to prawdziwa porcja zdrowia. Jest lekkostrawna i pełna witaminCzytaj też:
Ta surówka z pora zaskakuje smakiem i kolorami. Dorzuć tylko jedno warzywo
