Jesienią ta biała surówka jest u mnie numerem jeden. Szykuję ją z niedocenianego warzywa

Jesienią ta biała surówka jest u mnie numerem jeden. Szykuję ją z niedocenianego warzywa

Dodano: 
Surówka z selera
Surówka z selera Źródło: Shutterstock / Alp Aksoy
Jeśli znudziła wam się już surówka z kapusty czy marchewki, sięgnijcie po inne jesienne warzywo. Ma ciekawy smak i aromat i łatwo zamienić go w smaczny dodatek do obiadu. A pasuje do wielu dań.

Do każdego dania obiadowego powinniśmy podać porcję warzyw. Mogą to być warzywa gotowane, duszone czy pieczone. Jednak najwartościowsze będą jedzone na surowo, czyli w postaci surówki. Dziś pokażę wam, jak szybko zrobić surówkę z taniego i trochę niedocenianego warzywa. Będzie nim seler korzeniowy.

Kilka słów o selerze korzeniowym

Seler korzeniowy to warzywo trochę niedoceniane w naszej kuchni. Zwykle stosujemy go, szykując wywar do zupy. Jednak to intensywne w smaku i aromacie warzywo można też wykorzystać do innych potraw. Można go dodawać do zapiekanek, potraw duszonych i gotowanych. Robić z jego dodatkiem surówki i sałatki. A naprawdę warto, bo zawiera sporo wartościowych składników.

Seler korzeniowy jest niskokalorycznym warzywem, niezwykle zasobnym w błonnik. Dzięki temu wspiera trawienie. Dostarcza też witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego i potasu. Za ich sprawą podnosi odporność i ma działanie przeciwzapalne. Warzywo to reguluje też poziom cukru we krwi.

Jak zrobić surówkę z selera korzeniowego?

Seler korzeniowy to dość twarde warzywo. Dlatego pierwszą czynnością w czasie przerabiania go na surówkę jest rozdrobnienie tego warzywa. Najlepiej na tarce o średnich lub drobnych oczkach, tak by powstałe wiórki były delikatne i łatwe do jedzenia. Po starciu warzywo warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Potem należy je połączyć z paroma dodatkami. Ja zwykle stawiam na starte jabłko, jogurt naturalny i orzechy włoskie lub rodzynki. Składniki te doskonale ze sobą harmonizują.

Przepis: Surówka z selera korzeniowego

Dodatek do obiadu z selera, jabłka, orzechów i jogurtu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości seler korzeniowy
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówObierz selera i zetrzyj na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Skrop sokiem z cytryny. Obierz i zetrzyj też jabłko. Dodaj do selera, wymieszaj.
  2. Wykańczanie surówkiSurówkę wymieszaj z posiekanymi orzechami i jogurtem naturalnym, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Odstaw na ok. 15 minut, by smaki dobrze się poprzenikały.

Wskazówka: Do surówki z selera można jednocześnie dodać rodzynki i posiekane orzechy. Dobrymi dodatkami będą też marchewka i sok z cytryny.

Do czego podać surówkę z selera korzeniowego?

Surówka z selera jest łagodna w smaku i dość uniwersalna w zastosowaniu. Dobrze będzie pasować do pieczonego drobiu, np. kurczaka, indyka. Można ją też zaserwować do kotletów mielonych i schabowych, a nawet do smażonych i pieczonych ryb. Sprawdzi się też, jako dodatek do dań wegetariańskich, np. pieczonych warzyw, kotletów warzywnych.

Czytaj też:
Ta lekka surówka do obiadu to prawdziwa porcja zdrowia. Jest lekkostrawna i pełna witamin
Czytaj też:
Ta surówka z pora zaskakuje smakiem i kolorami. Dorzuć tylko jedno warzywo