Prawie, jak tradycyjne, ale o wiele smaczniejsze. Prosty sposób na pyszną kolację na ciepło

Prawie, jak tradycyjne, ale o wiele smaczniejsze. Prosty sposób na pyszną kolację na ciepło

Dodano: 
Kanapki na ciepło
Kanapki na ciepło Źródło: Shutterstock / troyka
Moja rodzina nie lubi zwykłych kanapek, za to te uwielbia. Co je różni? Prosty zabieg, dzięki któremu zyskują chrupkość, miękkość i doskonały smak. Z tego pomysłu na kolację na ciepło naprawdę warto skorzystać.

W moim domu kanapki nie cieszą się dużym wzięciem. Zwłaszcza wieczorem, gdy każdy woli kolację na ciepło. Mam na to jednak doskonałe rozwiązanie, które polega na podgrzaniu kanapek. Ta prosta czynność sprawia, że kanapki błyskawicznie zyskują na smaku i chrupkości i momentalnie znikają z talerzy.

Z jakiego pieczywa zrobić ciepłe kanapki?

Większość osób, słysząc o kanapkach na ciepło, pomyśli z pewnością o tostach. Jednak to nie zupełnie to samo. Kanapek na ciepło nie robię z pieczywa tostowego, chociaż też można i nie składam ich z dwóch kromek pieczywa. Kanapki na ciepło szykuję z takiego pieczywa, jakie akurat mam pod ręką. Może to być pieczywo jasne, pszenne, żytnie albo pełnoziarniste. Z powodzeniem można też sięgnąć po nieco już czerstwy chleb czy bułki. Po zapieczeniu odzyskają miękkość i smak i zyskają chrupkość.

Jak zrobić chrupiące kanapki na ciepło?

Kanapki na ciepło szykuję niemal tak samo, jak te do zjedzenia w tradycyjny sposób. Z tą różnicą, że na wierzchu kanapki kładę plasterek żółtego sera. Dzięki niemu cała kanapka robi się smaczniejsza, bo po roztopieniu ser staje się ciągnący.

Kromkę chleba smaruję więc masłem, układam na nim plasterek wędliny, a potem plasterek żółtego sera. Kanapki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do gorącego piekarnika. Powinien mieć ok. 200-210 stopni Celsjusza, tak by ser szybko się roztopił, a kanapki się podgrzały. Przy zbyt niskiej temperaturze trzeba będzie dłużej czekać na taki efekt, a to z kolei sprawi, że kanapki zrobią się twarde i niesmaczne.

Przepis: Kanapki na ciepło

Zapiekane kanapki na kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek pieczywa
  • 2 łyżeczki masła
  • 8 plasterków wędliny, np. szynki, salami lub 2-3 parówki
  • 2 pomidory
  • 8 plasterki sera żółtego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Składanie kanapekKromki pieczywa posmaruj masłem. Na każdej ułóż plasterki wędliny lub pokrojone w plastry parówki. Przykryj plasterkami pomidora i plastrem żółtego sera.
  2. Zapiekanie i podawanieKanapki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni Celsjusza i piecz 3-5 minut, aż ser się roztopi. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki.

Czym wzbogacić kanapki na ciepło?

Wasze kanapki na ciepło mogą smakować o wiele lepiej, jeśli wzbogacicie je w różne dodatki. Pod plasterek sera możecie bowiem włożyć trochę podduszonych pieczarek, krążek cebuli, paski papryki czy plasterek pomidora. W ten sposób kanapki staną się pożywniejsze i smaczniejsze. Możecie je podać z odrobiną ketchupu czy innego ulubionego sosu kanapkowego.

Czytaj też:
Dwa proste składniki, a przekąska, że palce lizać! Moja rodzina jada ją też na kolację
Czytaj też:
Pożywna kolacja na ciepło z czterech składników. Mało pracy, a każdy zjada z przyjemnością