Uwielbiam zupy jarzynowe, bo rozgrzewają i sycą, ale nie mają setek kalorii. Gdy spróbowałam popularnego kiedyś dania, od razu przypadło mi do gustu. Teraz do ogórkowej dodaję tylko zielone ogórki, a z chłodników całkiem już zrezygnowałam. Kiszone warzywo jem natomiast na surowo, bo wtedy jest najzdrowsze.
Jak zrobić zupę ogórkową ze świeżych ogórków?
Głównym składnikiem są zielone ogórki. W tradycyjnym przepisie warzywo jest obrane. Trudno się dziwić, bo w czasach PRL nie było szerokiego wyboru produktów. Dziś mogę kupić niewielkie ogórki gruntowe, które mają miękką skórkę, a poza sezonem korzystać z tych długich ze szklarni. Zawsze szukam wersji bio, dzięki czemu mogę bez obaw jeść je w całości.
W przepisie z książki włoszczyznę gotuje się do miękkości w bulionie, a potem wyrzuca. Ja wolę zostawić ją w zupie, przez co całość jest bardziej treściwa. Oprócz lepszego smaku zyskuje też porcję błonnika i innych korzystnych związków.
Do tego dania używam bulionu warzywnego lub drobiowego, jednak jeszcze kilka dekad temu zupy gotowało się na kościach wołowych. Wywar jest jednak tłusty i niepolecany również dlatego, że kości magazynują ołów i inne metale ciężkie.
Gotową potrawę podawało się z grzankami z bułki albo lanym ciastem. Na pewno była pyszna, ale dla oszczędności czasu dorzucam do gotowania zwykłe ziemniaki. To sprawia, że jest równie dobra i pożywna, a lżejsza.
Przepis: Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
Pełna warzyw zupa to lekkie i zdrowe danie na obiad albo kolację
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 192 w każdej porcji
Składniki
- 400 g świeżych ogórków
- 2 małe ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera
- 1 mały por
- 1,75 litra osolonego bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 12% tłuszczu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ogórkówObierz ogórki, choć miękką skórkę możesz zostawić. Pokrój na ćwierćplasterki albo w kostkę, dodaj małą ilość wody i gotuj kilka minut do miękkości.
- Szykowanie warzywObierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Posiekaj białą część pora.
- Gotowanie zupyOdlej 1/2 szklanki bulionu i doprowadź resztę do wrzenia. Wrzuć surowe warzywa i gotuj 12-15 minut, aż będą lekko miękkie. Wtedy dodaj ogórki wraz z płynem z garnka oraz wlej mieszankę mąki z zimnym bulionem. Gotuj całość jeszcze przez 1-2 minuty.
- Wykańczanie daniaDo szklanki ze śmietaną dolewaj porcjami zupę, a gdy będzie ciepła, wlej ją do garnka. Dopraw danie do smaku solą i pieprzem, zagrzej i podawaj z posiekanymi ziołami.
Jakie przyprawy do zupy z zielonych ogórków?
Wystarczą w niej sól i pieprz oraz świeże, typowo polskie zioła, ale ja lubię doprawiać swoją porcję w talerzu także innym dodatkiem. To pieprz ziołowy, czyli klasyczna mieszanka z dawnej kuchni. Przygotowuję ją w domu, zamiast kupować gotową. W ten sposób mogę uzyskać idealne proporcje majeranku, kolendry, gorczycy, kminku i słodkiej papryki, z nutą tej ostrej oraz kurkumy, a także aromatycznymi liściami laurowymi.
Czytaj też:
Duszone pieczarki jak z PRL robię tylko tak. Wracam do tego smaku za każdym razemCzytaj też:
Ten hit z PRL zajadam do dziś. Obłędny smak dzieciństwa robię z 3 składników
