Trwa 14. edycja programu "MasterChef", gdzie jedną z jurorek jest Magda Gessler. Znana restauratorka pokazała, jak robi ciasto na pierogi.
Ciasto na pierogi Magdy Gessler
Magda Gessler nie podaje proporcji, ale zdradza zasady, dzięki którym zrobisz idealne ciasto na pierogi. Jej ciasto na pierogi to tylko trzy składniki: mąka, woda i odrobina soli.
Jurorka programu "MasterChef" zaczęła szykowanie ciasta od... włożenia szklanej miski do piekarnika, aby się nagrzała (może to być też miska gliniana). Następnie przesiała mąkę pszenną (typ 500) i utworzyła z niej charakterystyczny stożek: dodała odrobinę soli i dobrze ciepłą wodę. – W życiu wrzątek! – podkreśliła. Ile wody? Tu odpowiedź Magdy Gessler była krótka: – Tyle, ile mąka zabierze.
Ciasto ma być elastyczne, a jeśli będzie zbyt wilgotne, należy je podsypać mąką. Wyrobione ma być, jak barwnie opisała restauratorka, „gładkie jak czaszka Gomułki”. I tu akcji wkracza gorąca miska. Taką miską należy przykryć ciasto i zostawić, aż miska ostygnie. Gessler pokazała też sposób, jak sprawdzić, że ciasto rzeczywiście jest idealne: wystarczy nacisnąć je palcem i jeśli wgłębienie pozostanie, to można brać się za wałkowanie i lepienie pierogów.
Fani Gessler zachwyceni przepisem
Film z instrukcją od samej Magdy Gessler i pokazaniem całego procesu został opublikowany w mediach społecznościowych programu MasterChef. Fani restauratorki nie kryją, że to przepis idealny, a część z nich doskonale znała patent z gorącą miską. –Zawsze takie robię, jak moja babcia i mama kiedyś. Super! – piszą, ale dzielą się też swoimi radami: – Moja babcia była mistrzynią w robieniu pierogów i ciasto też tak robiła, tylko nie wałkowała tego na cienki placek, by robić jakieś tam kółka za pomocą kubka czy szklanki. Ona robiła takiego długiego „węża”, którego to cięła nożem na takie niby kopytka, z których w niebywale zręcznych dłoniach błyskawicznie palcami formowała placki, które następnie nadziewała farszem – czytamy w jednym z komentarzy.
Ciasto na pierogi z przepisu Magdy Gessler można wykorzystać do dowolnego farszu.
Czytaj też:
Ten trik Magdy Gessler zmienia wszystko. Tak soczystego schabowego jeszcze nie jadłeśCzytaj też:
Tak smaży jajka Robert Makłowicz. Ten przepis to mistrzostwo świata
