Cytrynowe ciasteczka z makiem zrobią nawet dzieci. Można już trenować przed Bożym Narodzeniem

Cytrynowe ciasteczka z makiem zrobią nawet dzieci. Można już trenować przed Bożym Narodzeniem

Dodano: 
Cytrynowe ciasteczka z makiem
Cytrynowe ciasteczka z makiem Źródło: Shutterstock / Nick Matyas
Te cytrynowe ciasteczka z makiem są doskonałe do kawy, herbaty czy szklanki mleka. Ja piekę je również na Boże Narodzenie, ale cukiernicze, pyszne próby zaczyna dużo wcześniej.

Listopad to u mnie czas próbowania różnych wersji kruchych ciasteczek, aby wybrać te, które zrobię na Boże Narodzenie. Lubię przypominać sobie sprawdzone smaki i testować nowe. Połączenie cytryny i maku w prostych, kruchych ciasteczkach to wręcz mistrzostwo świata. Przepis jest bardzo łatwy, dlatego to wypiek, który śmiało można przygotować razem z dziećmi.

Jak zrobić cytrynowe ciasteczka z makiem?

Przepis jest prosty, a bazą ciasteczek jest klasyczne ciasto kruche. Tu warto pamiętać o jednej zasadzie: ciasto kruche lubi zimno. To oznacza, że masło do jego przygotowania powinno być schłodzone: takie ciasto trudniej się zagniata, dlatego warto kostkę masła na początku posiekać nożem i dopiero dodać resztę składników. Należy je zagnieść możliwie szybko, aby nie ogrzewało się od ciepła rąk. Gotowe koniecznie schłodź dodatkowo w lodówce.

I tu od razu przypomnę trik, który podpatrzyłam u zawodowej cukierniczki. Nigdy nie lubiłam rozwałkowywania zimnego, twardego ciasta kruchego. Cukierniczka pokazała prosty patent na obejście tego: rozwałkuj ciasto przed włożeniem do lodówki. Ja kładę kawałek ciasta pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkowuję i na płasko kładę w lodówce. Po 20-30 minutach wyciągam i już tylko wycinam z niego kształty ciastek. Bardzo ten sposób polecam, bo rzeczywiście ułatwia pracę. Od razu praktyczna uwaga: surowe ciasto kruche można mrozić i wykorzystać później.

Świeżo upieczone, gorące ciasteczka są bardzo delikatne i kruche. Wystudź je, aby się nie łamały i nie kruszyły.

Wskazówka: masło w przepisie można zastąpić margaryną do pieczenia, bazowe ciasto dzięki temu będzie miało bardziej neutralny smak.

Przepis: Cytrynowe ciasteczka z makiem

Proste, kruche ciasteczka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1082 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki maku

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZimne masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier, żółtko, skórkę z cytryny i zagnieć szybko na jednolitą masę. Dodaj mak, zagnieć, zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki.
  2. Pieczenie ciastaCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego koła lub inne kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać cytrynowe ciasteczka z makiem?

To idealne ciasteczka na deser do popołudniowej kawy, herbaty czy szklanki mleka lub kakao. Takie ciasteczka świetnie się sprawdzają na Boże Narodzenie: pięknie wyglądają jako część miksu różnych ciastek i pierników na świątecznych stołach. Można je upiec nawet 2-3 tygodnie wcześniej i przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku.

Czytaj też:
Świąteczne kruche gwiazdki w czekoladzie pokocha każdy. Prosty przepis na idealne ciasteczka
Czytaj też:
To ciasto z kruszonką zawsze pachnie świętami. Musisz poznać mój sekret idealnej drożdżówki