W weekend mamy więcej czasu, więc możemy przygotować na kolację coś wyjątkowego. Oczywiście trzeba mieć tylko potrzebne składniki. Dlatego proponuję wytrawną tartę, którą da się przygotować z prostych składników, które z pewnością każdy z was ma w swoich zapasach. Wychodzi krucha i pełna smaku, a kosztuje grosze.
Na jakim spodzie upiec wytrawną tartę?
Najszybciej wytrawną tartę przygotujecie na gotowym cieście francuskim. Jeśli jednak nie macie go w swoich zapasach, przygotujcie kruche ciasto. Robi się je szybko i z niewyszukanych składników. Wystarczy posiekać masło z mąką, dodać trochę soli i żółtko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Po schłodzeniu wystarczy je rozwałkować, wylepić nim dno i boki formy na tartę i upiec na rumiano. Upieczona na takim spodzie tarta jest krucha i delikatna.
Jak zrobić tartę z porem?
Gdy macie już podpieczony, kruchy spód do tarty, już tylko chwila dzieli was od smacznego finału. Najpierw musicie przygotować farsz. Ten z pora nie wymaga dużo pracy i jest pełen smaku, bo takie właśnie jest to tanie warzywo.
Por oczyśćcie, posiekajcie i krótko podsmażcie na maśle. Śmietankę wymieszajcie z jajkami i pokruszonym serem, połączcie z przestudzonym porem i całość wylejcie na kruchy spód. Wierzch można jeszcze posypać startym serem, ale nie jest to konieczne. Po ok. 30 minutach pieczenia, kolacja jest gotowa do podania.
Przepis: Tarta z porem
Wytrawna tarta na kruchym spodzie z farszem z pora i sera feta
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 455 w każdej porcji
Składniki
Na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 2 średniej wielkości pory (biała i jasnozielona część)
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 150 g sera feta lub sera koziego
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli i kawałki schłodzonego masła. Posiekaj je nożem, a potem rozkrusz w palcach na piasek. Dodaj żółtko i zimną wodę, zagnieć szybko gładkie ciasto, schłodź.
- Pieczenie spoduCiasto rozwałkuj na cienki placek, wylep nim dno i boki formy na tartę. Spód ponakłuwaj widelcem. Upiecz na rumiano (ok. 10-12 minut) w 200 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie farszuPory oczyść, pokrój w półplasterki i podsmaż na maśle, aż zmiękną (ok. 5–7 minut). W misce wymieszaj jajka, śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodaj podsmażone pory i pokruszoną fetę lub ser kozi, delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie tartyFarsz wylej na podpieczony spód. Tartę piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj na ciepło.
Tymi składnikami da się zastąpić pora
Jeśli nie macie pod ręką pora, możecie sięgnąć po inne warzywa. Na podobnej zasadzie, jak tartę z porem możecie też przygotować tartę z cebulą, papryką czy cukinią. Na farsz idealnie będą się też nadawać pieczarki, które wcześniej warto podsmażyć z cebulą i czosnkiem, by całość była bardziej aromatyczna.
Czytaj też:
Trzy składniki i prosty sos. Szybko zamieniam je w smaczną, pożywną sałatkę na kolacjęCzytaj też:
Kanapki wieczorem to przeszłość. Teraz robię takie roladki, a jak coś zostanie, to mam na rano
