Cynamonki to aromatyczne ciastka z ciasta drożdżowego. Są miękkie, wilgotne i pachnące. Niestety ich przygotowanie trochę trwa, co jest normalne dla ciasta drożdżowego. Kiedy nie mam zbyt dużo czasu, podobny wyrób szykuję z ciasta francuskiego. Mam zwykle gotowe w swojej lodówce i sięgam po nie, gdy mnie lub rodzinę najdzie ochota na coś słodkiego.
Jak przygotować słodką masę do cynamonek?
Cynamonki nie byłyby cynamonkami, gdyby nie słodka masa użyta do ich nadzienia. Robi się ją z masła, cukru i cynamonu. Masło należy umieścić w rondelku i podgrzać z cukrem, by powstała jednolita masa. Na końcu dodaje się do niej mielony cynamon i całość należy jeszcze chwilę podgrzać. Gdy masa będzie lekko ciepła, można smarować nią płat ciasta. Im grubszą masą posmarujemy ciastka, tym będą słodsze, bardziej aromatyczne i wilgotne.
Jak zrobić ekspresowe cynamonki?
Choć tradycyjne, drożdżowe cynamonki są bardzo smaczne, to częściej robię ich odpowiednik z ciasta francuskiego. Nic nie trzeba zagniatać, ani wałkować. Wystarczy tylko rozwinąć ciasto francuskie, posmarować je cynamonową masą, a potem pokroić w długie paski i każdy osobno zrolować.
Niektóre przepisy zalecają zrolować cały, posmarowany masą płat ciasta. Jednak przy krojeniu rulonu ciasto się zgniata i ciastka tracą piękny kształt. Uformowane cynamonki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje śmietanką lub kremowym twarożkiem i piecze na rumiano.
Przepis: Ekspresowe cynamonki
Szybkie cynamonki z ciasta francuskiego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 80 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyMasło umieść w rondelku, podgrzej z cukrem do roztopienia. Dodaj cynamon, wymieszaj, podgrzewaj 1-2 minuty, wystudź.
- FormowanieCiasto rozwiń, posmaruj cynamonową masą, pokrój na długie paski o szerokości ok. 1,5-2 cm. Każdy zroluj, by powstał ślimaczek, dokładnie zlep końce.
- PieczenieŚlimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowaj odległości. Każdy ślimaczek posmaruj obficie śmietanką. Piecz ok. 15 minut w 200-210 stopniach Celsjusza.
Inne wersje słodkich ślimaczków
Jeśli nie jesteście wielbicielami cynamonu, podobne ciastka możecie upiec z innym nadzieniem. Zamiast cynamonu do masła i cukru można dodać trochę cukru waniliowego albo skórki startej z cytryny. Dobrym pomysłem będzie też posmarowanie ciasta kremem czekoladowo-orzechowym, kremem pistacjowym czy marmoladą.
Czytaj też:
Tę przekąskę przygotuję na 1 listopada. Można ją zrobić wcześniej, każdy schrupie z przyjemnościąCzytaj też:
Kruche krążki przekładam mleczną masą. To jedne z najlepszych i najłatwiejszych ciastek, jakie robię
