To najlepsze brownie, jakie jadłam. Dwa dodatki sprawiają, że jest kremowe i pyszne jak nigdy dotąd

To najlepsze brownie, jakie jadłam. Dwa dodatki sprawiają, że jest kremowe i pyszne jak nigdy dotąd

Dodano: 
Brownie z chałwą i tahini
Brownie z chałwą i tahini Źródło: Shutterstock / matka_Wariatka
Idealne brownie jest wilgotne, gęste i ciągnące jak krówka, a przy tym mocno czekoladowe. Moja wersja jest jeszcze lepsza. Używam pysznych sezamowych dodatków, z którymi ciasto ma obłędny smak i konsystencję.

Nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby do wypieków dodawać chałwę. Czemu jednak nie, skoro jest tak pyszna, słodka i orzechowa? Gdy mieszam ją z czekoladową masą i dokładam na wierzch niesłodką pastę tahini, powstaje wyjątkowa mozaika kolorów i smaków.

Jak zrobić brownie z chałwą i tahini?

Podstawą jest gorzka czekolada, którą łączę z masłem, kakao, chałwą i pastą sezamową tahini, dokładając oczywiście cukier, mąkę i jajka. To bardzo bogata mieszanka, dzięki której deser staje się gęsty, wilgotny i ciągnący. Aby jednak taki wyszedł, należy pilnować czasu pieczenia.

W brownie używam naturalnej chałwy waniliowej. Zawsze czytam w sklepie etykiety i wybieram tylko produkty bez zbędnych dodatków, które obciążają organizm. Unikam zwłaszcza tłuszczu palmowego oraz mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471).

Do wypieku biorę kwadratową formę o boku 23 centymetry. Sprawdza się też prostokątna o wymiarach 30 na 20 centymetrów, ale masa może wymagać wtedy nieco krótszego pieczenia. Czas w piekarniku zależy od samego urządzenia i może wahać się między 22 a 25 minut. Trzeba wyłączyć go w momencie, gdy ciasto wydaje się trochę niedopieczone, bo utwardza się przy stygnięciu. Warto kroić je po upływie co najmniej pół godziny od wyjęcia z pieca.

Przepis: Brownie z chałwą i tahini

Rozkosznie gęste i pyszne ciasto czekoladowo-sezamowe

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
18
Liczba kalorii
373 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
  • 250 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g odtłuszczonego kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 jajek
  • 280 g cukru pudru
  • 200 g chałwy sezamowej
  • 80 g pasty sezamowej tahini

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż formę papierem do pieczenia. Połam czekoladę na drobne kawałki i pokrój masło w małe kostki. Umieść je razem w kąpieli wodnej i odczekaj na około 2 minuty, aż się połączą. Zdejmij z ognia, wymieszaj gęsty, błyszczący sos i odstaw go do wystygnięcia.
  2. Mieszanie ciastaW tym czasie przesiej mąkę z kakao i solą. Połam chałwę na kawałki o wielkości około 2 cm. Ucieraj jajka z cukrem za pomocą ręcznego miksera przez około 3 minuty, aż powstanie jasna masa. Wlej powoli czekoladę, mieszając całość łopatką, po czym wsyp mąkę z kakao. Wymieszaj i dodaj chałwę. Połącz delikatnie składniki i przelej ciasto do formy.
  3. Pieczenie ciastaWyłóż na masę pastę tahini, nakładając po małej łyżce w dwunastu różnych miejscach. Weź patyczek i przeciągaj nim po wierzchu, by utworzyć marmurkowy wzór. Piecz ciasto 23 minuty, aż się zestali, ale na środku będzie jeszcze nieco płynne. Wbity w nie patyczek powinien być wilgotny z paroma przyklejonymi okruchami.

Czy chałwa rozpuszcza się w cieście?

Tak, dlatego chcąc mieć w wypieku jej kawałki, dokładam je na końcu przygotowania i nie mieszam energicznie masy, tylko łączę krótko składniki za pomocą łopatki. W innych przypadkach rozpuszczam chałwę w cieście i często stosuję zamiast orzechów, a także części cukru i tłuszczu. Całość nie jest wtedy za słodka ani za tłusta, a ma lepszą konsystencję oraz przyjemny posmak i aromat.

Gotowy słodycz dodaję do muffinek, farszu do naleśników, kremu do tortu, budyniu czy deseru na bazie śmietany i sera mascarpone, jak również serwuję z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

Czytaj też:
Zrób tę domową chałwę z dwóch składników. Ten smak wrócił u mnie po latach i znika w jeden dzień
Czytaj też:
Ten hit z PRL zajadam do dziś. Obłędny smak dzieciństwa robię z 3 składników