Na co dzień jem sporo chleba, więc czasem muszę zrobić sobie przerwę i zrzucić parę kilogramów. Gdy z niego rezygnuję, szybko czuję różnicę. Mój organizm nie gromadzi tyle wody i brzuch jest bardziej płaski. Najważniejsze jednak, że ograniczam kalorie i tracę kilogramy z większą łatwością niż zwykle. Nie muszę przy tym rezygnować ze smacznych kanapek i wrapów.
Czym można zastąpić pieczywo?
Są na to różne sposoby. Wiele osób zastępuje je plastrami pieczonych lub grillowanych warzyw czy kapeluszami pieczarek, a także robi sandwicze w liściach sałaty. To jednak mało pożywne rozwiązania, więc zdecydowanie bardziej wolę inne.
Oprócz nadmuchanego chlebka oopsie z jajek i jogurtu lubię czasem zjeść coś bardziej konkretnego. Wtedy smażę placki z mąki kokosowej, która ma niewiele węglowodanów, a za sporo błonnika.
Moje naleśniki sprawdzają się na diecie niskowęglowodanowej i niskoglikemicznej, czyli odpowiedniej przy odchudzaniu i zaburzeniach poziomu cukru we krwi. To również dobry wybór dla osób stosujących dietę wysokobłonnikową.
Placki kokosowe są też klasycznym daniem na diecie keto, inaczej ketogenicznej, która polega na maksymalnej redukcji węglowodanów. Przy rygorystycznym stosowaniu przynosi szybkie rezultaty, choć nie zawsze wiąże się z dobrym samopoczuciem. Aby stracić na wadze, nie trzeba jednak aż takich wyrzeczeń, bo wystarczą ograniczenia.
Jak zrobić placki z mąki kokosowej?
Przygotowuję je z odtłuszczonej mąki kokosowej, którą kupuję w supermarkecie lub sklepie ze zdrowymi produktami. Tam też zaopatruję się w drugi podstawowy składnik, czyli łuskę babki jajowatej albo płesznik. Jest dostępna również jako psyllium czy błonnik witalny i znakomicie sprawdza się jako dodatek żelujący.
Oba produkty obfitują w błonnik, dzięki czemu są naprawdę sycące. Ten z kokosa działa jak miotełka w układzie pokarmowym. Natomiast ten tworzący w wodzie żel pomaga usuwać z organizmu toksyny i obniżać wchłanianie cholesterolu.
Do masy dodaję jajka, by była bardziej zwięzła i zapewniała więcej białka, co dodatkowo zwiększa poczucie najedzenia się po posiłku. Uformowane placuszki smażę albo smaruje lekko tłuszczem i piekę. Czas zależy od ilości dodanej wody i ich grubości.
Przepis: Placki z mąki kokosowej
Smakowite placki bez mąki to lekki i niskowęglowodanowy zamiennik pieczywa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 67 w każdej porcji
Składniki
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki łuski babki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1/4 szklanki gorącej wody lub więcej
- 1 łyżka oliwy albo oleju
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówPołącz mąkę z łuską babki, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj jajka i wymieszaj na ziarnistą masę. Wlej 1/4 szklanki gorącej wody i wymieszaj gęste ciasto. W razie potrzeby dolej więcej płynu.
- Formowanie plackówPodziel ciasto na 6 części i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj je na placki między arkuszami pergaminu do pieczenia.
- SmażeniePosmaruj patelnię olejem i rozgrzej. Smaż placki na średnim ogniu po 45-60 sekund na stronę, aż się przyrumienią. Jeśli są grubsze, mogą potrzebować nawet 2-3 minut.
Czytaj też:
Jem to zamiast chleba. Wypróbuj mój sprawdzony patent i wskocz w mniejszy rozmiarCzytaj też:
Placki zamiast chleba na diecie? Zmiksuj dwa składniki i jedz bez wyrzutów sumienia
