Soczysta pierś z kurczaka pod obłędną pierzynką. Znika ze stołu, zanim zdążę podać dodatki

Soczysta pierś z kurczaka pod obłędną pierzynką. Znika ze stołu, zanim zdążę podać dodatki

Dodano: 
Pieczona pierś kurczaka z serem
Pieczona pierś kurczaka z serem Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Szukasz pomysłu na smaczny, efektowny i jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Pieczona pierś kurczaka z serem to idealny wybór na co dzień i od święta.

Prosty przepis na pieczoną pierś kurczaka z serem to idealna propozycja na szybki obiad. Mięso nie wymaga długiej obróbki termicznej, wychodzi soczyste i delikatne, a chrupiąca, serowa pierzynka nadaje mu wyjątkowego smaku. To danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie i sprawdzi się doskonale, gdy masz mało czasu na gotowanie.

Jak przygotować pieczoną pierś kurczaka z serem?

Przygotowanie smakowitego dania z piersi kurczaka nie wymaga wiele czasu i wysiłku. Oczyszczone mięso obtaczam w roztopionym maśle klarowanym oraz przyprawach i odstawiam na 30 minut. Przed pieczeniem podlewam drób odrobiną bulionu oraz posypuję obficie serem. Do tego przepisu sprawdzi się każdy ser, który dobrze się topi np. gouda, cheddar, mozzarella, ementaler, a nawet camembert. Jeżeli chcesz podbić smak dania, to pomieszaj kilka rodzajów sera.

Piekę pierś kurczaka pod przykryciem przez 20 minut w wysokiej temperaturze, a następnie zmniejszam grzanie i dopiekam mięso i serową pierzynkę bez przykrycia.

Przepis: Pieczona pierś kurczaka pod serową pierzynką

Soczyste i aromatyczne danie na rodzinny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
405 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie piersi kurczaka
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 150 g startego sera żółtego
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka umyj, osusz i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Porada: aby kurczak wyszedł jeszcze bardziej soczysty i aromatyczny, możesz nadziać go ulubionymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami i plastrami mozzarelli lub szpinakiem.
  2. MarynowanieW naczyniu, w którym będzie piekło się mięso, umieść roztopione masło klarowane, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i obtocz je w marynacie. Wstaw piersi kurczaka do lodówki na 30 minut.
  3. Przygotowanie do pieczeniaWyjmij mięso z lodówki, poczekaj, aż nieco się ogrzeje, ponownie obtocz w marynacie, podlej bulionem i posyp serem.
  4. PieczeniePiecz pod przykryciem w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni, odkryj potrawę i piecz 10 minut lub do miękkości mięsa.

Porada: jeżeli chcesz, żeby serowa pierzynka była bardzo chrupiąca, to na 5 minut przed końcem pieczenia włącz funkcję termoobiegu lub grillowania.

Jak podawać pieczoną pierś kurczaka z serem?

Pierś kurczaka pieczona z serem wybornie smakuje z różnymi dodatkami. Podaję ją m.in. z:

  • ziemniakami z wody, obtoczonymi w maśle i posypanymi koperkiem,
  • purée ziemniaczanym,
  • purée z kalafiora,
  • frytkami z cukinii,
  • grillowanymi lub smażonymi plastrami bakłażana,
  • pieczywem.

Do delikatnego mięsa drobiowego pod serową pierzynką pasują różne sosy np. sos śmietanowy z zielonym pieprzem, sos szpinakowy z serkiem mascarpone, sos śmietanowo-ziołowy oraz surówki i sałatki np. sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych, zielona sałata z sosem śmietanowym, surówka z marchewki, surówka z pora.

Czytaj też:
Z ugotowanej piersi kurczaka robię genialną pastę. Moja rodzina potrafi jeść ją bez pieczywa
Czytaj też:
Zamiast wrzucić do zupy, robię z niego kotleciki. Z tym patentem smakują lepiej niż schabowe