Wystarczy twaróg i kilka zdrowych dodatków. Pasta kanapkowa idealna na dobry początek dnia

Wystarczy twaróg i kilka zdrowych dodatków. Pasta kanapkowa idealna na dobry początek dnia

Dodano: 
Pasta z twarogu
Pasta z twarogu Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Ta pasta z twarogu to śniadaniowy hit. Jest pyszna, pożywna i zdrowa. W sam raz na zdrowe śniadanie. Do tego robi się ją łatwo i szybko.

Pasty kanapkowe nie wychodzą z mody i nic dziwnego. Nie ma lepszego sposobu na smaczny i zdrowy dodatek do pieczywa. To właśnie w paście można połączyć różne składniki, aby śniadanie stało się pełnowartościowym, cennym dla zdrowia posiłkiem. Taka jest ta pasta kanapkowa na bazie twarogu. Sekret to proste dodatki.

Jak zrobić pastę kanapkową z twarogu?

Wielu powie: skoro jest twaróg, to muszą być rzodkiewka i szczypiorek. My się też pod tym podpisujemy, ale do tego zestawu dorzucamy jeszcze ugotowane jajka. To połączenie wyjątkowo pożywne. Jaki twaróg wybrać do pasty? Tłusty i półtłusty będą bardziej kremowe. Jeśli sięgasz po twarożek chudy, dodaj nieco więcej jogurtu. Zresztą potraktuj ilość jogurtu w przepisie umownie: to on nadaje paście odpowiednią do smarowania konsystencję. Jeśli lubisz delikatniejsze, rzadsze pasty, dodaj więcej jogurtu. Może to być zarówno zwykły jogurt naturalny, jak i gęsty jogurt w stylu greckim.

Na koniec pastę wystarczy doprawić solą i pieprzem i od razu można nią smarować pieczywo. Doskonale smakuje z bagietką lub świeżymi, chrupiącymi bułkami.

Przepis: Pasta z twarogu

Pomysł na pastę kanapkową.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
177 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 2 ugotowane jajka
  • 8 rzodkiewek
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJajka i rzodkiewki pokrój drobno. Twarożek rozgnieć z jogurtem widelcem.
  2. Robienie pastyDo twarogu dodaj jajka, rzodkiewki i szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Inne pomysły na pastę z twarogu

Twaróg jest doskonałą bazą do past kanapkowych i zachęcamy do tworzenia własnych, pysznych kompozycji. Do twarogu można dodać inne warzywa, np. drobno pokrojoną kolorową paprykę, ogórka (pasuje zarówno świeży, jak i konserwowy czy kiszony) albo pomidorki koktajlowe. Do takich past doskonale pasują ryby, np. wędzona makrela albo tuńczyk z puszki. W każdej wersji nie żałuj zieleniny: czy to szczypiorku, czy to koperku, a może natki pietruszki lub kolendry. Do pasty kanapkowej z twarogu można również dodać ulubione pesto, które nada nie tylko smaku, ale i kremowej konsystencji.

Czytaj też:
To jajka zdetronizowały klasyczny omlet. Robię je w 10 minut i są obłędnie chrupiące
Czytaj też:
Ta sałatka to godny następca jarzynowej. Od kilku lat szykuję ją na Wszystkich Świętych