Zostało ci mięso po rosole? Przygotujesz z nim pyszne i sycące krokiety

Zostało ci mięso po rosole? Przygotujesz z nim pyszne i sycące krokiety

Dodano: 
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem Źródło: Shutterstock / Sheviakova Kateryna
Minął weekend i jak zwykle zostało mi mięso po rosole. Tym razem nie zrobię z niego pasztetu, tylko pożywny farsz. Dzięki temu będę miała smaczne danie na obiad lub kolację. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne krokiety.

Krokiety mogą mieć różną postać. Mogą być uformowane np. z masy warzywnej i usmażone. Mogą to być też naleśniki zawinięte z farszem i obsmażone na patelni. Jedne i drugie się smaży, jedne i drugie są smaczne, pożywne i proste do przygotowania. Dziś jednak przygotuję krokiety na bazie naleśników.

Jak zrobić elastyczne naleśniki na krokiety?

Podstawą tych zawijanych krokietów są naleśniki. By dały się łatwo formować, bez rwania i pękania, trzeba je odpowiednio przygotować. Powinny być cienkie i elastyczne. Co zrobić, by takie wyszły? Trzeba zadbać o odpowiednie proporcje ciasta i jego odpoczynek. Idealne proporcje przewidują użycie na 1 szklankę mąki 2 jajek, 1,5 szklanki płynu, szczypty soli i 1-2 łyżek oleju. Ten ostatni doskonale zwiększa elastyczność naleśników.

Wszystkie składniki trzeba wymieszać na gładką, niezbyt rzadką masę i odstawić ją na 15-20 minut. Po tym czasie da się usmażyć cienkie, elastyczne naleśniki.

Jak przygotować krokiety z mięsem?

Przyrządzenie krokietów z mięsem składa się z trzech podstawowych etapów: przygotowania naleśników, przygotowania farszu oraz formowania i smażenia krokietów. Wyżej podałam wam przepis na ciasto naleśnikowe, z którego trzeba usmażyć możliwie cienkie naleśniki. Gdy leżą na stosiku i stygną, jest czas na przygotowanie farszu.

Robię go z mięsa po rosole. Oczyszczam je tylko z kości, chrząstek i skóry, kroję na kawałki i krótko i niezbyt dokładnie blenduję. Powinno mieć dość gęstą strukturę. Teraz mięso łączę z jajkiem, startą cebulą, łyżką gęstej śmietany i przyprawami. Farszem smaruję każdy naleśnik, formuję z niego krokiet i smażę go w panierce z tartej bułki.

Przepis: Krokiety z mięsem po rosole

Naleśnikowe krokiety nadziewane mięsnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
495 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej

Na farsz:

  • ok. 400 g gotowanego mięsa po rosole
  • 1 cebula
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • majeranek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, po czym usmaż z niego cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuMięso oczyść, pokrój na kawałki, lekko zblenduj. Dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, śmietanę i przyprawy.
  3. Formowanie krokietówNa każdy naleśnik nałóż trochę farszu, rozsmaruj go. Naprzeciwległe boki każdego naleśnika zagnij do środka, po czym zwiń naleśnik w rulon.
  4. SmażenieKażdego krokieta panieruj w rozkłóconym jajku, a potem w tartej bułce. Po czym smaż na sporej ilości oleju, aż krokiety będą rumiane i chrupiące.

Jak podać krokiety z mięsem?

Krokiety z mięsem kojarzą się z weselną przekąską, serwowaną zwykle nad ranem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podać je na obiad lub kolację. Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Jednak można je też podać z sosem pieczarkowym lub czosnkowym, a także z sałatką z buraczków lub kiszonej kapusty.

Czytaj też:
Do ciasta na naleśniki wylewam tylko jedną łyżkę. Tyle wystarczy by wyszły pyszne i elastyczne
Czytaj też:
Takich naleśników jeszcze nie jadłeś. Jeden składnik sprawia, że są puszyste jak chmurka