To proste ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi. Dziś proponujemy je w pysznej, jesiennej wersji – z aromatycznymi gruszkami. Przygotowanie zajmuje ok. 10 minut, a resztą już zajmie się piekarnik. Deser razem z pieczeniem jest gotowy w mniej niż godzinę. Sam bazowy przepis na ciasto jogurtowe warto zapisać: możesz go potem wykorzystać także do wypieków z innymi owocami.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z gruszkami?
Jest wiele przepisów na ciasta jogurtowe. Mogą się różnić nieco składem czy sposobem przyrządzania. Łączy je jedno: obecność jogurtu, który daje niesamowitą wilgotność, a jednocześnie lekkość, ponieważ to właśnie jogurt wchodzi w reakcję ze środkami spulchniającymi.
Ten przepis wymaga ubicia całych jaj z cukrem. Są przepisy, gdzie po prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki widelcem i już. Tu jednak bardzo polecam poświęcenie kilku minut właśnie na ubicie jaj z cukrem na puszystą masę. Jeśli masz w domu robota lub blender z końcówką do ubijania, nie napracujesz się wiele, a naprawdę warto. Ważne: poświęć na ubijanie jaj z cukrem ok. 5 minut, masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników, wymieszać jedynie do połączenia składników, wylać ciasto do formy i położyć na nim plasterki gruszek.
Przepis: Ciasto jogurtowe z gruszkami
Proste ciasto na jogurcie i oleju.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 313 w każdej porcji
Składniki
- 4 gruszki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 330 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem lub przy pomocy robota). Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników. Z gruszek wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na grube plastry.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Jak podawać ciasto jogurtowe z gruszkami?
Takie ciasto jest dobre samo w sobie i można je przed podaniem posypać nie tylko cukrem pudrem, ale też gorzkim kakao lub cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Do dekoracji można również wykorzystać listki świeżej mięty lub melisy, można też je udekorować kleksami polewy czekoladowej albo najprostszym lukrem z soku cytrynowego i cukru pudru. Przy czekoladzie i lukrze dodatkowo możesz (nim zastygną), udekorować ciasto także płatkami migdałów.
Czytaj też:
Zrobiłam to czekoladowe ciasto z 2 składników. Bez mąki i jajek, a smakuje jak marzenieCzytaj też:
W godzinę robię lekki biszkopt z jabłkami. Pachnie jak u mamy i znika w jeden wieczór