Ta surówka z marchewki to jedno z najsmaczniejszych wspomnień mojego dzieciństwa. To surówka wyjątkowa, bo tak nam smakowała, że ciągle z siostrą prosiłyśmy mamę o nią. Często zajadałyśmy ją nawet po obiedzie – traktując jako pyszny deser. Sekret to dodatek jednego tylko owocu – soczystej pomarańczy.
Jak zrobić surówkę z marchewki i pomarańczy?
Przepis jest wręcz banalnie prosty: wystarczy zetrzeć marchew i drobno pokroić pomarańczę. Potem już tylko trzeba wszystko wymieszać i dodać prosty dressing z oliwy, soku z pomarańczy i odrobiny miodu. Do tego sól do smaku i gotowe! Ja dziś lubię do tego przepisu dorzucić jeszcze sezam i rodzynki i taką opcję również podaję w przepisie.
Marchewkę najlepiej zetrzeć na drobnych oczkach, wówczas puści więcej soku. Pomarańczę też najlepiej pokroić drobniutko: sekret tej surówki to także pyszny sok, który potem zostaje na dnie miseczki. Surówkę można też przygotować w malakserze, jednak tu należy uważać, aby nie rozdrobnić składników na papkę.
Do surówki najlepiej pasują miody takie jak wielokwiatowy, lipowy czy wrzosowy. Niekoniecznie sprawdzą się wyraziste i ostre, takie jak gryczany czy leśny spadziowy.
Inspiracja: Moja mama czasem do tej surówki dodawała także jedno jabłko (wystarczy je zetrzeć na grubych oczkach tarki). To również smaczna opcja i odmiana dla bazowego przepisu.
Przepis: Surówka z marchewki i pomarańczy
Soczysta surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
dodatkowo do dekoracji:
- 1 łyżka nasion sezamu
- 2 łyżki małych rodzynek
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMarchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę obierz i pokrój drobno. Oliwę wymieszaj z sokiem pomarańczowym i miodem.
- Robienie surówkiDo marchewki i pomarańczy dodaj dressing, dopraw wszystko solą i dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę możesz posypać sezamem, rodzynkami i udekorować większymi kawałkami pomarańczy.
Do czego serwować surówkę z marchewki i pomarańczy?
Surówka z marchewki i pomarańczy jest dobrym dodatkiem do tradycyjnych obiadów z ziemniakami i mięsem (np. ziemniaków z kotletem mielonym czy pieczonym kurczakiem). Można ją też serwować do kasz z sosami (np. kaszy gryczanej z sosem mięsnym lub grzybowym), kopytek czy klusek leniwych. I oczywiście smakuje doskonale solo: wyjadana prosto z miseczki.
Czytaj też:
Każdy prosi o przepis na tę zupę z dyni. Jeden dodatek sprawia, że smakuje obłędnieCzytaj też:
Kiszona kapusta i słodki dodatek. To połączenie jest proste, a bardzo udane