Babeczki waniliowe to prosty deser, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. To przepis, który warto zapisać, bo takie bazowe babeczki można piec również z dodatkami i dekorować dowolnymi kremami. Ale kiedy masz ochotę na domowy wypiek bez wysiłku – nawet w tej podstawowej wersji są przepyszne.
Jak zrobić babeczki waniliowe bez miksera?
Cały patent polega na wymieszaniu suchych składników w misce, dodaniu mokrych i wymieszaniu wszystkiego krótko, tylko do połączenia (zbyt długie mieszanie sprawi, że będą mniej puszyste). Ważne, aby składniki na babeczki były w temperaturze pokojowej (koniecznie wyjmij wcześniej jajka z lodówki). Do przygotowania babeczek użyj dowolnego oleju o neutralnym smaku, może być np. rzepakowy czy winogronowy. Jeśli nie masz ekstraktu z wanilii, użyj cukru wanilinowego, który kupisz w każdym sklepie na dziale z produktami do pieczenia.
Babeczki najprościej piec w foremkach do muffinów. Jeśli nie masz papilotek do pieczenia, koniecznie posmaruj foremki odrobiną masła i wysyp bułką tartą. Dzięki temu babeczki nie przykleją się do foremek.
Przepis: Babeczki waniliowe
Proste muffinki bez miksera.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 169 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaWymieszaj w misce suche składniki. Dodaj mleko, olej, jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszaj do połączenia.
- Pieczenie babeczekNakładaj porcje ciasta do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować w dowolny sposób: polewami, kremami, lukrem.
Inne pomysły na babeczki bez miksera
Jak wspomnieliśmy, babeczki waniliowe bez miksera, można potraktować jako bazowy przepis na muffinki, które łatwo przygotujesz z ulubionymi dodatkami. Możesz upiec je np. z owocami (wrzuć do foremek np. jagody, pokrojone śliwki czy kawałki jabłek), wepchnij w ciasto (przed pieczeniem) kostki czekolady lub czekoladowe dropsy do wypieków. Ciekawy efekt uzyskasz, dodając do ciasta kolorową posypkę. Ciasto można posypać także dowolnymi orzechami albo płatkami migdałów.
Gotowe babeczki można dekorować, ale też nadziewać kremami (użyj do tego szprycy).
Czytaj też:
Szarlotkę bez mąki i jajek szykuję w 10 minut. Zdrowsza, a znika ze stołu w kilka chwilCzytaj też:
Domowa szarlotka nie ma sobie równych. Ta smakuje lepiej niż u babci