Zielona herbata to napój, po który warto sięgać codziennie. Wystarczą 2-3 filiżanki każdego dnia, aby pobudzić trawienie, wzmocnić serce, poprawić pracę mózgu i zadziałać antynowotworowo. Jednocześnie zielona herbata jest doskonałym źródłem naturalnej energii. Nie każdy jednak przepada za jej smakiem: tu można pomóc sobie różnymi dodatkami, a my proponujemy jeden z najzdrowszych: to świeży imbir. Nie tylko podkręci smak herbaty, ale wzmocni jej działanie wspierające metabolizm i będzie prawdziwym pogromcą infekcji. Zieloną herbatę z imbirem zrobisz łatwo i szybko.
Jak zrobić zieloną herbatę z imbirem?
Przygotowanie zielonej herbaty z imbirem jest banalnie proste: do filiżanki z gorącą herbatą dodaj plasterek świeżego imbiru. To wszystko. Imbir można również dodać na etapie parzenia, wówczas taka herbata będzie miała ostrzejszy smak.
Taki napój dobrze jest pić o poranku: pobudzi, doda energii na dłużej niż kawa, podkręci metabolizm, rozgrzeje i będzie wsparciem dla odporności.
Inne zdrowe dodatki do zielonej herbaty
Wiele osób lubi smakowe wersje zielonej herbaty. Ta z imbirem to jedna z nich. Często takie smakowe herbatki można kupić, jednak nim sięgniesz po gotowe, nierzadko sztucznie aromatyzowane wersje ze sklepu, przetestuj naturalne dodatki. Do zielonej herbaty można dodać:
- miód – to coś dla osób, które lubią słodką herbatę. Miód dodatkowo wzmocni zdrowotne działanie zielonej herbaty. Wersja z miodem sprawdzi się przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
- cynamon – zielona herbata z cynamonem rozgrzeje i otuli korzenny aromatem. Ta wersja jest, podobnie jak imbir, dobra dla osób, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.
- cytrynę – to nieco złagodzi goryczkę napoju, ale jednocześnie wzmocni działanie antyoksydantów, które są w zielonej herbacie. Zielona herbata z cytryną wzmocni odporność, pomoże obniżyć ciśnienie i doda energii.
Czytaj też:
Wystarczy szczypta, a kawa działa jak naturalny spalacz tłuszczu. Do tego świetnie smakujeCzytaj też:
Dodaj do kawy aromatyczny strączek, a kilogramy polecą w dół. Aromat i smak zachwycają