Obłędną roladę z czekoladą robię bez pieczenia. Każdy wraca po kolejną porcję

Obłędną roladę z czekoladą robię bez pieczenia. Każdy wraca po kolejną porcję

Dodano: 
Rolada z czekoladą bez pieczenia
Rolada z czekoladą bez pieczenia Źródło: Shutterstock / rossella
Delikatny deser z intensywnymi nutami czekolady smakuje jak z cukierni. Aż trudno uwierzyć, że nawet nie widział piekarnika. Robię go z prostych składników, a tak wszystkim smakuje, że znika w mgnieniu oka.

Jestem łasuchem i wprost uwielbiam czekoladę, dlatego często dodaję ją do deserów. Gdy zamarzyła mi się w prostej roladzie, pomysł okazał się wręcz nowatorski. Prawie nikt nie zwija placka z herbatników z ciemnym kremem, choć razem są tak pyszne.

Jak zrobić roladę czekoladową z herbatników?

Moją roladę bez pieczenia robię inaczej niż wszyscy. Zamiast łączyć herbatniki z kakao, by powstało ciemne ciasto, ja robię jasny placek. Zamiast białym kremem śmietanowym albo kokosowym, smaruję go masą czekoladową. Całość spaja polewa z kawałkami orzechów.

W deserze można użyć ulubionej czekolady, również mlecznej, a także dowolnych orzechów. Na bazę ciasta najchętniej wybieram klasyczne herbatniki maślane.

Przepis: Rolada z herbatników z czekoladą

Deser bez pieczenia z ciastek maślanych z kremem czekoladowym i polewą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 350 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka

Na krem:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 250 g sera mascarpone

Na polewę:

  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaHerbatniki rozgnieć albo zblenduj na piasek. Podgrzej masło z mlekiem, wsyp cukier i wymieszaj, a gdy się rozpuści, ostudź mieszankę. Połącz ją z herbatnikami i zagnieć ciasto, po czym owiń je folią spożywczą i schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.
  2. Robienie kremuPołam czekoladę, rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Serek ubij, po czym wlej porcjami wciąż płynną czekoladę. Miksuj do czasu połączenia składników.
  3. Zwijanie roladyRozwałkuj ciasto między arkuszami folii spożywczej albo pergaminu do pieczenia. Posmaruj kremem i zwiń ścisłą rolkę wzdłuż krótszego boku, pomagając sobie folią.
  4. Oblewanie ciastaUstaw rolkę tak, by koniec placka znalazł się pod spodem. Roztop masło, dodaj kakao, cukier i mleko, po czym wymieszaj i polej ciasto. Odstaw do stężenia, po czym schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.

Rolada czekoladowa z kremem waniliowym

To odwrócenie mojego ulubionego ciasta i równie smaczny deser bez pieczenia. Do składników na placek dodaję 3 łyżki kakao i w razie potrzeby zwiększam nieco ilość mleka. Przygotowuję też biały krem, ubijając 200 ml schłodzonej śmietany kremówki z 2 łyżkami cukru pudru i łyżeczką ekstraktu waniliowego. Nakładam na herbatniki i zwijam. Do tego deseru pasuje polewa czekoladowa, choć można podawać go także bez niej.

Jak zrobić roladę z bananem?

To ciasto przygotowuje się z klasycznych wafli o smaku naturalnym. Układa się je obok siebie, by utworzyły prostokąt, po czym smaruje wodą, co pozwala je zmiękczyć. Na wierzch trzeba położyć krem – na przykład czekoladowy albo waniliowy według podanych przepisów. Ponieważ jednak zawierają one sporo wody, dobrze jest zagęścić je drobno pokruszonymi herbatnikami. Na końcu takiego placka umieszcza się obranego banana (lub dwa owoce jeden nad drugim), a następnie zwija wafel wzdłuż tego boku, aż powstanie ciasna rolada.

Czytaj też:
Smaruję biszkopt sekretnym kremem i zwijam. Oszalałam, gdy spróbowałam, a rodzina prosi o dokładkę
Czytaj też:
Miażdżę herbatniki i mam ciasto bajadera z PRL. Ten deser bez pieczenia smakuje jak dawniej