Gdy robię tak jajka, nikt nie kończy na jednej porcji. Sekret tkwi w karmelizowanej cebuli

Gdy robię tak jajka, nikt nie kończy na jednej porcji. Sekret tkwi w karmelizowanej cebuli

Dodano: 
Omlet z karmelizowaną cebulą i pieczarkami
Omlet z karmelizowaną cebulą i pieczarkami Źródło: Shutterstock / Food magic
Ten omlet serwuję nie tylko na niedzielne śniadanie. U mnie to także baza obiadu i pożywna przekąska. Choć można zrobić go prościej, podsmażenie cebuli na brązowo znacząco zmienia charakter placka. W takim wydaniu smakuje fenomenalnie.

Gdy przyrządzam omlet, wrzucam do niego jak najwięcej warzyw i różnorodne dodatki. Czasami jednak mniej znaczy lepiej i tak właśnie jest w tym przypadku. Prostszy skład placka z jajek uwypukla smak grzybów i cebuli, którą przygotowuję w specjalny sposób.

Jak zrobić omlet z karmelizowaną cebulą?

Do jajek dodaję trzy składniki i wlewam masę na patelnię. Jednym z nich jest usmażona na brązowo cebula, którą robi się najdłużej. Dlatego wolę przygotować ją wcześniej i trzymać w lodówce, bo świetnie pasuje nie tylko do tego dania. Z takim półproduktem oszczędzam co najmniej 40 minut. Wtedy wystarczy tylko przygotować pieczarki z patelni i zetrzeć ser. Mieszankę trzeba jeszcze doprawić i już można robić omlet.

Ponieważ receptura pochodzi z kuchni włoskiej, używa się w niej oliwy z oliwek extra virgin. Kto jednak nie lubi jej intensywnego smaku, może użyć mniej wyrazistej, „lekkiej” wersji albo zwykłego oleju.

W przepisie można wykorzystać cebulę białą albo czerwoną, ale najlepsza jest cukrowa. Taki rodzaj łatwiej karmelizuje i ma łagodniejszy smak. Gdy jednak brakuje mi czasu na długą obróbkę na patelni, po prostu podsmażam krążki z pieczarkami i dodaję do jaj.

Przepis: Omlet z karmelizowaną cebulą i pieczarkami

Delikatny placek jajeczny z patelni ze smakowitymi dodatkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
276 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g cebuli
  • 150 g pieczarek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Karmelizowanie cebuliPokrój cebulę w krążki i wrzuć na patelnię z łyżką oliwy. Smaż na dużym ogniu, aż się przyrumieni, po czym zmniejsz grzanie i duś około 30 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Smażenie pieczarekPokrój grzyby na plasterki i podgrzewaj przez kilka minut na patelni bez tłuszczu. Następnie dodaj łyżkę oliwy, po szczypcie soli i pieprzu oraz rozdrobniony czosnek. Smaż przez około 10 minut, regularnie mieszając, aż pieczarki będą suche, a następnie je ostudź.
  3. Robienie omletuUbij w misce jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodaj ser, pieczarki oraz większą część cebuli. Wylej masę na patelnię z rozgrzaną oliwą, przykryj i smaż na małym ogniu przez 6-8 minut. Gdy spodnia część placka zestali się, przekręć go na drugą stronę przy pomocy talerza albo pokrywki. Smaż jeszcze 3-4 minuty bez przykrycia i serwuj z resztą cebuli na wierzchu.

Jak zrobić omlet z piekarnika?

Jajeczny placek można przygotować w piekarniku. Gotową masę wlewa się od razu do formy lub żaroodpornego naczynia i piecze w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Można też podsmażyć omlet na patelni bez plastikowych i drewnianych elementów, po czym całość wstawić do pieca, by omlet całkowicie się zestalił.

Jak zrobić bardzo puszysty omlet?

Na jego konsystencję wpływa między innymi sposób przygotowania jajek, które powinny mieć temperaturę pokojową. Gdy ubijanie całych sztuk nie wystarcza do tego, by był puszysty, warto ubić same białka. Należy połączyć je delikatnie z żółtkami, które można wymieszać uprzednio z mlekiem lub wodą, na przykład gazowaną. Zalecane proporcje to łyżeczka płynu na sztukę. Innym sposobem jest dodanie do masy zwykłego proszku do pieczenia.

Czytaj też:
Ziemniaki na patelni zalewam prostą masą i smażę. Ten omlet to pyszna i tania kolacja na ciepło
Czytaj też:
Odkryłem prosty przepis sprzed 25 lat. Ten omlet zachwycił całą rodzinę