Wystarczy przekroić papryki i napełnić sycącym farszem. To danie z piekarnika smakuje każdemu

Wystarczy przekroić papryki i napełnić sycącym farszem. To danie z piekarnika smakuje każdemu

Dodano: 
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Taką paprykę faszerowaną pamiętam z dzieciństwa. Prosty, ale bardzo sycący farsz i żółty ser, który apetycznie się topi na wierzchu papryk. To danie jest idealne na obiad lub dobrą kolację.

Kolorowe papryki zapieczone z mięsnym farszem, pod serową pierzynką. Czy może być bardziej komfortowe jedzenie na jesienne popołudnia? Do tego wciąż trwa sezon na paprykę, a to oznacza, że to warzywo można teraz kupić w dobrej cenie. Przygotowanie papryk z farszem zajmie ci ok. 10 minut, a resztę robi piekarnik.

Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne kolorowe papryki: efektownie prezentują się, jeśli są w różnych kolorach, ale to oczywiście kwestia upodobań. Farsz to bardzo proste, ale smaczne połączenie mięsa mielonego i ryżu. Farsz należy przesmażyć krótko na patelni. Najlepiej pasuje tu mielone mięso wieprzowe, może być też wieprzowo-wołowe. I tu od razu uwaga: proporcje mięsa i ryżu można zmieniać, nie trzeba się tu sztywno trzymać przepisu.

Inspiracja: papryki można faszerować na dwa sposoby. Można je przekroić wzdłuż na połówki (to wygodna wersja, którą polecamy w przepisie), lub ściąć górę i stawiać papryki pionowo. Górę warzywa można potraktować niczym czapeczkę czy pokrywkę i również zapiec, kładąc ją na napełnione farszem papryki.

Potem już tylko wystarczy ułożyć papryki obok siebie na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać: warzywa powinny zmięknąć, a ser apetycznie się rozpuścić i zrumienić.

Przepis: Papryka faszerowana

Sycące danie z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
715 w każdej porcji

Składniki

  • 4 papryki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuCebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso, wymieszaj i smaż kilka minut. Dodaj ryż, passatę, dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj całość.
  2. Pieczenie paprykiPapryki przekrój na połówki. Wnętrza napełnij farszem, posyp serem i natką pietruszki. Skrop delikatnie oliwą. Zapiekaj ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Inne pomysły na farsz do papryki

Mięsno-ryżowy farsz do papryki to opcja popularna i lubiana, ale oczywiście do połówek warzyw można też włożyć inne farsze. Przede wszystkim można sam ryż zamienić np. na kaszę gryczaną lub jaglaną. Pyszne będą także farsze bezmięsne: np. z kaszy gryczanej wymieszanej z pokruszoną fetą i dużą ilością natki pietruszki, albo z przesmażonych z cebulą pieczarek wymieszanych z ryżem. Farsz można również nakładać warstwami: na dno połówek papryki daj ryż wymieszany z natką pietruszki, na to nałóż przesmażone mięso mielone albo pieczarki, a na koniec przykryj wszystko tartym, żółtym serem.

Czytaj też:
Napełniam ziemniaki i wrzucam do piekarnika. To danie zawsze poprawia mi humor
Czytaj też:
Kroję tanie warzywo i zalewam sosem. Ta francuska zapiekanka smakuje lepiej niż z restauracji

Źródło: smaki.pl