Może się wydawać, że domowy wypiek pieczywa odszedł już w niepamięć. Jednak warto sobie o nim przypomnieć, gdy zabraknie chleba albo bułek. W takiej sytuacji sięgam zwykle po banalny przepis na bułeczki śniadaniowe. Piekę je w niedzielę wieczorem, a na poniedziałkowe śniadanie są jak znalazł.
Jak zrobić szybkie bułeczki śniadaniowe?
By przygotować szybkie bułeczki śniadaniowe, warto skorzystać z przepisu, który nie przewiduje użycia drożdży. Te bowiem wymagają kilkukrotnego wyrastania na całym etapie przygotowania ciasta. Najpierw bowiem trzeba sporządzić rozczyn i odstawić go do wyrośnięcia, potem odstawić ciasto do wstępnego wyrastania, a po uformowaniu bułek znów odstawić je, by zwiększyły swoją objętość. To bardzo wydłuża przygotowanie domowego pieczywa i mnie osobiście bardzo zniechęca. Dlatego mam swoją recepturę na bułeczki na proszku do pieczenia, które zawsze się udają, a robi się je w 30 minut.
Receptura na szybkie bułeczki śniadaniowe
Mój przepis na szybkie bułeczki śniadaniowe wymaga użycia dwóch składników podstawowych i czterech dodatków. Do tych głównych należą mąka i kefir, zaś pomocniczymi są: proszek do pieczenia, sól, cukier i olej. Właśnie z tych składników o temperaturze pokojowej najpierw mieszam, a potem wyrabiam ciasto. Dzielę je na kawałki, formuję bułeczki i wstawiam do piekarnika. Po ok. 15 minutach pieczenia bułeczki są gotowe.
Przepis: Bułeczki na proszku do pieczenia
Szybkie, chrupiące bułeczki śniadaniowe
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450–550
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 1 szklanka kefiru, maślanki albo jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj kefir i olej, wymieszaj, a potem zagnieć miękkie ciasto (może lekko się kleić, ale nie dosypuj za dużo mąki).
- FormowanieCiasto podziel na 8 części, podsypując mąką, z każdej uformuj kulkę. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Płytko natnij je na krzyż.
- PieczeniePiecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Bułeczki powinny być rumiane i wyrośnięte.
Czym posypać bułeczki przed pieczeniem?
Jeśli chcecie odmienić nieco smak i wygląd bułeczek śniadaniowych, sięgnijcie po posypkę. Mogą nią być: suchy mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, pestki dyni czy zioła prowansalskie. Posypcie nimi bułeczki uformowane w natłuszczonych dłoniach. Wtedy posypka dobrze przywrze do powierzchni ciasta i nie będzie się obsypywać.
Czytaj też:
Te bułki ratują każdy poranek. Upiecz je raz i zapomnij o sklepowym pieczywieCzytaj też:
Szybkie bułeczki śniadaniowe zrobisz z kilku składników. Idealne na dobry początek dnia