Mieszam cztery składniki i mam pyszną, lekką sałatkę. Podaję na kolację lub przekąskę

Mieszam cztery składniki i mam pyszną, lekką sałatkę. Podaję na kolację lub przekąskę

Dodano: 
Lekka sałatka
Lekka sałatka Źródło: Shutterstock / Anna Mente
Mam dzisiaj dla was pomysł na oryginalną, elegancką i pyszną sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie w zasadzie czterech składników. Robi się ją prosto, a zachwyca smakiem i lekkością.

Choć tę sałatkę można w zasadzie przygotowywać przez cały rok, to jakoś kojarzy mi się z jesienią. To dlatego, że część z jej składników jest charakterystyczna właśnie dla tej pory roku. Przy tej sałatce nie ma dużo pracy, bo składniki wystarczy tylko pokroić, a potem skropić lekkim sosem. Doskonale sprawdzi się na przekąskę i kolację i to nawet elegancką.

Wartość odżywcza rukoli

Rukola to niezwykle aromatyczna sałata, która wyróżnia się kształtem i smakiem. Jej listki są drobne, ciemnozielone i mocno powycinane, smak zaś lekko pikantny. Warzywo to wyróżnia się dużą zawartością witamin A, C i K, a także kwasu foliowego, wapnia, potasu i magnezu. Jest też bogata w przeciwutleniacze, a także błonnik.

Jak zrobić lekką sałatkę z rukoli?

Moją lekką sałatkę robię z czterech podstawowych składników. Oprócz rukoli są to: ser pleśniowy, gruszka i włoskie orzechy. Składniki te bardzo dobrze ze sobą współgrają, zapewniając sałatce moc smaku i różnorodności. Jest w niej bowiem składnik kremowy, chrupki, soczysty i pikantny. Takie połączenie nie tylko doskonale smakuje, ale też dobrze wygląda. Dlatego tę lekką sałatkę można podać nawet na domowym przyjęciu.

Przepis: Elegancka sałatka z rukolą

Pełna smaku sałatka z rukoli, gruszki, sera i orzechów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g sałaty rukoli
  • 1 dojrzała gruszka
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRukolę opłucz, osusz. Gruszkę umyj, możesz obrać, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w półplasterki. Orzechy lekko podpraż na suchej patelni, wystudź. Ser pokrój w większą kostkę.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki sałatki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos, polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Te składniki też będą pasować do sałatki z rukoli

Do przygotowania sałatki na bazie rukoli możecie też wykorzystać inne składniki. Jeśli nie macie pod ręką sera z niebieską pleśnią, możecie sięgnąć np. po camembert, fetę czy ser żółty. Zamiast orzechów włoskich możecie wykorzystać orzechy pekan albo płatki migdałów. Gruszkę da się zaś zastąpić świeżymi figami albo pestkami granatu. Podobny efekt uzyskacie, jeśli zamiast sałaty rukoli wykorzystacie świeże liście szpinaku. Przeważają w nich co prawda nuty kwaśne, nad ostrymi, ale całość też dobrze ze sobą harmonizuje.

Czytaj też:
Ta sałatka z jajkiem i warzywami ratuje mnie, gdy nie mam czasu. Jej sekretem jest lekki sos
Czytaj też:
Tę sałatkę ryżową mogłabym jeść codziennie. Nie wygląda nadzwyczajnie, ale smakuje obłędnie

Źródło: smaki.pl