Tańsze niż orzeszki, a chrupią jak szalone. Szykuję i wrzucam do piekarnika w 5 minut

Tańsze niż orzeszki, a chrupią jak szalone. Szykuję i wrzucam do piekarnika w 5 minut

Dodano: 
Orzeszki z ciecierzycy
Orzeszki z ciecierzycy Źródło: Shutterstock / Svetlana Monyakova
Gdy mam ochotę na słoną przekąskę, robię ją w kilka minut i wrzucam do piekarnika. Już dawno nie kupuję drogich orzechów, które na dodatek mają setki kalorii. Wystarczy mi popularny produkt z puszki, który łatwo zmieniam w lekki snack do chrupania.

Spróbowałam tych orzeszków i od razu zapomniałam o prawdziwych. Są równie pyszne, tak samo zapewniają porcję białka, ale mają aż trzy razy mniej tłuszczu i połowę kalorii. Cieciorkę kupuję za kilka złotych i mogę nadać jej taki smak, na jaki mam akurat ochotę. Możliwości są wręcz nieskończone.

Jak zrobić orzeszki z ciecierzycy?

To jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów, trzeba jednak zachować odpowiednią kolejność czynności podczas przygotowania. Choć najłatwiej byłoby po prostu wymieszać nasiona z oliwą i przyprawami, dodatki spaliłyby się w piecu, zanim cieciorka stałaby się chrupka i przypieczona. Sekretem udanej przekąski jest dodanie ich na końcu do jeszcze gorących orzeszków.

Ten snack można zrobić także z cieciorki gotowanej w domu, co wychodzi jeszcze taniej i zdrowiej niż kupowanie puszek. Gdy jednak brakuje czasu, ekspresowe rozwiązanie sprawdza się na medal.

Przepis: Orzeszki z pieczonej ciecierzycy

Chrupiąca przekąska z pieczonych nasion cieciorki z przyprawami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
149 w każdej porcji

Składniki

  • 220 g ciecierzycy z puszki (1 opakowanie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki curry
  • 1/4 łyżeczki chili

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówOdsącz cieciorkę i dokładnie osusz na papierowych ręcznikach. Połącz oliwę z solą i pieprzem, wrzuć cieciorkę i dokładnie wymieszaj, by pokryć nasiona mieszanką. Osobno połącz resztę sypkich składników.
  2. PieczenieWysyp nasiona na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Piecz około 30 minut, aż będą chrupkie i przyrumienione. Gorące obtocz w przyprawach, po czym odstaw na około kwadrans do ostygnięcia.

Jakie przyprawy pasują do ciecierzycy pieczonej?

Orzeszki z cieciorki można przygotować w najróżniejszych wersjach smakowych, a także pozostać przy samej soli i pieprzu. Jeśli chcę urozmaicić smak przekąski dodaję rozmaite mieszanki przypraw, takie jak na przykład:

  • 3/4 łyżeczki oregano oraz po 1/2 łyżeczki tymianku i granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka brązowego cukru oraz po 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, słodkiej papryki, chili i kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki kminu, 1 łyżeczka majeranku i 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • po 1 łyżeczce czosnku, rozmarynu i skórki otartej z cytryny oraz 1/4 szklanki drobno startego parmezanu,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu i 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżki miodu, po 1 łyżce oleju sezamowego, prażonego sezamu i cukru oraz po 1/2 łyżeczki czosnku i przyprawy 5 smaków,
  • po 1/2 łyżeczki kminu, imbiru i przyprawy garam masala oraz 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego.

Czytaj też:
3 pyszne składniki, 10 minut roboty. Ta lekka przekąska to prawdziwe mistrzostwo świata
Czytaj też:
Na imprezie zawsze podaję te kiełbaski. Proste, tanie i znikają ze stołu w minutę