Tak pyszne piersi z kurczaka jadłam po raz pierwszy u mojej cioci. Myślałam, że ma na nie jakiś specjalny patent. Tymczasem okazało się, że nie robi nic nadzwyczajnego, tylko dodaje zwykłe suszone pomidory ze słoika. W końcu zdradziła mi ten przepis i odtąd korzystam z niego tak często, jak tylko mogę.
Jak zrobić pierś kurczaka w sosie śmietanowym z suszonych pomidorów?
Najpierw trzeba zrobić kotlety z kurczaka. Piersi należy rozciąć wzdłuż brzegu, ale nie do końca. Następnie połówki rozłożyć jak książkę i lekko rozpłaszczyć dłonią. W takiej postaci można już je smażyć.
Do przygotowania sosu polecane jest białe wino, najlepiej wytrawne. Nie jest go wiele, a cały alkohol odparowuje, ale pozostaje wspaniały smak. Uzupełniają go pomidory, które trzeba dokładnie odsączyć z zalewy, oraz czosnek i bazylia. W przepisie specjalnie używam zarówno suszonej, jak i tej świeżej, by danie miało jeszcze więcej aromatu.
Przepis: Pierś kurczaka w sosie z suszonych pomidorów
Smakowicie przyrumienione mięso kurczaka w aromatycznym sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bazylią
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 397 w każdej porcji
Składniki
- kotlety z 4 małych piersi kurczaka
- sól i pieprz
- 50 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina (ew. bulionu)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki listków świeżej bazylii do podania
Sposób przygotowania
- Podsmażanie kurczakaOprósz kurczaka solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej z pomidorów i smaż po 3-5 minut na stronę, aż mięso się przyrumieni. Zdejmij je na talerz i przykryj, żeby nie ostygło.
- Duszenie sosuWrzuć na patelnię zgnieciony czosnek i smaż przez 15 sekund, po czym wlej wino i gotuj przez 2 minuty, mieszając. Następnie dodaj pokrojone w kawałki suszone pomidory, śmietanę, bulion i suszoną bazylię. Dopraw do smaku i duś jeszcze 2 minuty. Włóż do sosu kurczaka i podgrzej wszystko razem.
Czym przyprawić kurczaka, żeby był smaczny?
Mięso z kurczaka jest pyszne z wieloma dodatkami smakowymi, które warto ze sobą łączyć. Orientacyjnie można podzielić je na kilka grup, a są to między innymi:
- przyprawy klasyczne – czarny i biały pieprz, czosnek, suszona papryka,
- zioła polskie – natka pietruszki, koperek, lubczyk, estragon, cząber, szałwia, mięta,
- zioła śródziemnomorskie – tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek,
- przyprawy wschodnie – kolendra, kmin rzymski, imbir, kurkuma, kardamon, anyż gwiazdkowaty.
Co zrobić, żeby piersi z kurczaka były soczyste?
Dobrym sposobem jest zamarynowanie mięsa przed smażeniem czy pieczeniem. Szefowie kuchni polecają też moczenie go przez co najmniej 20-30 minut w solance z przyprawami. Przygotowuje się ją, dodając 1/4 szklanki soli, 2 łyżki cukru, 10 ziaren pieprzu i 3 rozgniecione ząbki czosnku na 4 szklanki wody.
Czytaj też:
Ten trik z jabłkiem zmienia wszystko. Pierś z kurczaka wygląda i smakuje jak z top restauracjiCzytaj też:
Nacinam filet z kurczaka i nadziewam go pastą. Ten obiad z piekarnika robi się 40 minut