Do sosu zamiast świeżych pomidorów daję suszone. Lepszej piersi z kurczaka nie jadłam

Do sosu zamiast świeżych pomidorów daję suszone. Lepszej piersi z kurczaka nie jadłam

Dodano: 
Pierś kurczaka w sosie śmietanowym
Pierś kurczaka w sosie śmietanowym Źródło: Shutterstock / from my point of view
Rumiane mięso drobiowe w aksamitnym białym sosie to danie, na które zawsze mam ochotę. W szlachetnym wydaniu z suszonymi pomidorami i bazylią smakuje obłędnie. Długo nie będę używać innych składników do kurczaka.

Tak pyszne piersi z kurczaka jadłam po raz pierwszy u mojej cioci. Myślałam, że ma na nie jakiś specjalny patent. Tymczasem okazało się, że nie robi nic nadzwyczajnego, tylko dodaje zwykłe suszone pomidory ze słoika. W końcu zdradziła mi ten przepis i odtąd korzystam z niego tak często, jak tylko mogę.

Jak zrobić pierś kurczaka w sosie śmietanowym z suszonych pomidorów?

Najpierw trzeba zrobić kotlety z kurczaka. Piersi należy rozciąć wzdłuż brzegu, ale nie do końca. Następnie połówki rozłożyć jak książkę i lekko rozpłaszczyć dłonią. W takiej postaci można już je smażyć.

Do przygotowania sosu polecane jest białe wino, najlepiej wytrawne. Nie jest go wiele, a cały alkohol odparowuje, ale pozostaje wspaniały smak. Uzupełniają go pomidory, które trzeba dokładnie odsączyć z zalewy, oraz czosnek i bazylia. W przepisie specjalnie używam zarówno suszonej, jak i tej świeżej, by danie miało jeszcze więcej aromatu.

Przepis: Pierś kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Smakowicie przyrumienione mięso kurczaka w aromatycznym sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bazylią

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
397 w każdej porcji

Składniki

  • kotlety z 4 małych piersi kurczaka
  • sól i pieprz
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina (ew. bulionu)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki listków świeżej bazylii do podania

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie kurczakaOprósz kurczaka solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej z pomidorów i smaż po 3-5 minut na stronę, aż mięso się przyrumieni. Zdejmij je na talerz i przykryj, żeby nie ostygło.
  2. Duszenie sosuWrzuć na patelnię zgnieciony czosnek i smaż przez 15 sekund, po czym wlej wino i gotuj przez 2 minuty, mieszając. Następnie dodaj pokrojone w kawałki suszone pomidory, śmietanę, bulion i suszoną bazylię. Dopraw do smaku i duś jeszcze 2 minuty. Włóż do sosu kurczaka i podgrzej wszystko razem.

Czym przyprawić kurczaka, żeby był smaczny?

Mięso z kurczaka jest pyszne z wieloma dodatkami smakowymi, które warto ze sobą łączyć. Orientacyjnie można podzielić je na kilka grup, a są to między innymi:

  • przyprawy klasyczne – czarny i biały pieprz, czosnek, suszona papryka,
  • zioła polskie – natka pietruszki, koperek, lubczyk, estragon, cząber, szałwia, mięta,
  • zioła śródziemnomorskie – tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek,
  • przyprawy wschodnie – kolendra, kmin rzymski, imbir, kurkuma, kardamon, anyż gwiazdkowaty.

Co zrobić, żeby piersi z kurczaka były soczyste?

Dobrym sposobem jest zamarynowanie mięsa przed smażeniem czy pieczeniem. Szefowie kuchni polecają też moczenie go przez co najmniej 20-30 minut w solance z przyprawami. Przygotowuje się ją, dodając 1/4 szklanki soli, 2 łyżki cukru, 10 ziaren pieprzu i 3 rozgniecione ząbki czosnku na 4 szklanki wody.

Czytaj też:
Ten trik z jabłkiem zmienia wszystko. Pierś z kurczaka wygląda i smakuje jak z top restauracji
Czytaj też:
Nacinam filet z kurczaka i nadziewam go pastą. Ten obiad z piekarnika robi się 40 minut