Śledzie niektórym osobom kojarzą się wyłącznie z zimowymi świętami. Ja jednak lubię je na tyle, że mogłabym je jeść nawet codziennie. Zwłaszcza że wiem, że ryby to samo zdrowie. Na przekąskę idealnie nadają się śledzie solone, które po wymoczeniu można łączyć z różnymi dodatkami. W ten sposób za każdym razem można się cieszyć smakiem nieco innej potrawy.
Jak należy moczyć śledzie?
Mówiąc o śledziach, mam na myśli solone filety, czyli matiasy. Są łatwo dostępne w sklepach i nie ma przy nich dużo pracy. Ryby te są utrwalane solanką, więc przed użyciem należy usunąć z nich nadmiar soli. To wyjdzie z korzyścią dla smaku i zdrowia. W tym celu matiasy należy zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej godzinę. Można też na 2 czy 4 godziny, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Dobrze jednak nie moczyć ich zbyt długo, bo mogą zupełnie stracić smak.
Ja zwykle moczę je 2 godziny i w tym czasie zmieniam 1-2 razy wodę. Dzięki temu szybciej usuwa się z nich sól. Można też moczyć śledzie w mleku, a wtedy zyskają łagodniejszy, aksamitny smak.
Jak zrobić zdrową przekąskę ze śledzi?
Powiecie, że tej przekąski nie da się przygotować ekspresowo, bo samo moczenie ryby trwa co najmniej godzinę. Rzeczywiście tak jest, ale ja samego zalania śledzi wodą nie nazywam pracą. Rzeczywiście jednak trzeba sobie wcześniej zaplanować tę czynność.
Gdy śledź jest już wymoczony z nadmiaru soli, trzeba go tylko osączyć i osuszyć i połączyć z dodatkami. Dziś proponuję wam ziarnistą musztardę i suszone pomidory. Pomidory wystarczy nieco rozdrobnić, dodać do śledzi. Oliwę z pomidorów łączę zaś z musztardą i takim sosem zalewam filety śledziowe. Powinny w niej postać kilka godzin, by wszystkie składniki dobrze się przegryzły.
Przepis: Śledź z suszonymi pomidorami i musztardą
Aromatyczna przekąska z solonych śledzi
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety śledziowe solone
- 4-6 pomidorów suszonych z oliwy
- 3-4 łyżki oliwy z pomidorów
- ok. 100 ml oleju
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
Sposób przygotowania
- Moczenie śledziŚledzie zalej zimną wodą, odstaw na 1-2 godziny. W tym czasie zmień raz wodę na świeżą. Śledzie wyjmij, osącz, osusz papierowym ręcznikiem.
- Przygotowanie dodatkówPomidory suszone pokrój na kawałki. Oliwę z pomidorów wymieszaj z olejem i musztardą.
- Łączenie składnikówŚledzie ułóż w słoiku, przekładając je pomidorami. Zalej aromatycznym olejem. Słoik zamknij, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wskazówka: Do zalewy do śledzi można też dodać odrobinę octu jabłkowego lub winnego. Ryba będzie miała nieco delikatniejszą strukturę i przyjemny smak.
Jakie inne dodatki pasują do solonych śledzi?
Do solonych śledzi dobrze też będą pasować inne dodatki. Oto kilka propozycji:
- Jabłko i jogurt z koperkiem.
- Burak gotowany i jabłko.
- Rodzynki i zeszklona cebula.
- Kiszony ogórek, cebula i śmietana.
Czytaj też:
Piekę paprykę i dorzucam proste dodatki. To jedna z najlepszych przekąsek, jaką znamCzytaj też:
3 pyszne składniki, 10 minut roboty. Ta lekka przekąska to prawdziwe mistrzostwo świata