Szybkie pasty kanapkowe to sposób na zdrowe i pożywne dodatki do pieczywa. Można nimi smarować chleb bez masła i zajadać już bez żadnych dodatków lub zrobić z takiej pasty bazę dla innych składników. Nasza propozycja na dziś to szybka pasta z fasoli z puszki, a sekret to dwa dodatki: przesmażona cebulka i aromatyczne masło orzechowe.
Jak zrobić pastę z fasoli z puszki?
Przepis jest wręcz banalnie prosty, bo wystarczy zmiksować fasolę z masłem orzechowym, a potem dodać do tego przesmażoną na oliwie cebulę. Można powiedzieć, że najbardziej pracochłonna część tego przepisu to krojenie cebuli, ale możesz ją też rozdrobnić w malakserze. Do przygotowania pasty można wykorzystać dowolną cebulę, także czerwoną (ta ostatnia dodatkowo będzie ładnym akcentem kolorystycznym).
Przesmażonej cebuli nie miksujemy z fasolowo-orzechową pastą, ale mieszamy na koniec. Dzięki temu pasta ma przyjemną teksturę. Jeśli chcesz, aby była ona jeszcze bardziej różnorodna, nie miksuj fasoli na gładko i użyj masła orzechowego z kawałkami orzeszków.
Przepis: Pasta z fasoli
Pyszna i prosta pasta kanapkowa.
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Wegańska
 - Czas przygotowania
 - 5 min.
 - Czas gotowania
 - 5 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 188 w każdej porcji
 
Składniki
- 1 puszka fasoli białej
 - 1 cebula
 - 1 łyżka oliwy
 - 1 łyżka masła orzechowego
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie cebuliCebulę drobniutko posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż aż się zeszkli i zacznie lekko rumienić.
 - Robienie pastyOdsączoną fasolkę zmiksuj z masłem orzechowym (jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę płynu z zalewy fasoli). Dopraw solą, pieprzem, dodaj przesmażoną cebulę i wymieszaj całość łyżką lub widelcem.
 
Gotową pastę można dodatkowo skropić dobrą oliwą z oliwek lub olejem tłoczonym na zimno (np. lnianym lub z ostropestu) i posypać dowolną zieleniną (np. szczypiorkiem lub kolendrą).
Do czego wykorzystać pastę z fasoli?
Pasta z fasoli z puszki to przede wszystkim doskonała pasta kanapkowa. Można nią smarować chleb, bułki, ale też grzanki czy tosty. Oprócz tego świetnie sprawdzi się jako dodatek do przekąsek (podobnie jak klasyczny hummus) – nabieraj ją kawałkami chrupiących warzyw (marchewką czy selerem naciowym), chipsami lub krakersami, nakładaj na tortille razem z ulubionymi dodatkami. Pastę z fasoli można też wykorzystać do przygotowania naleśnikowych roladek.
Czytaj też:
Dwa składniki, trzy minuty i blender. Tak powstaje moja ulubiona pasta, której nie da się przestać jeśćCzytaj też:
Babcia miała sposób na tanie smarowidło na kanapki. Zrób je sam, a to ze sklepu będziesz omijać
