Szarlotka z poniższego przepisu to dowód na to, że zdrowy deser może być równie smaczny, a nawet smaczniejszy niż jego tradycyjny odpowiednik. To ciasto z jabłkami i kruszonką nie zawiera białej mąki i białego cukru. Nie wymaga też zakupu drogich składników.
Co zrobić, żeby zmienić klasyczną szarlotkę w zdrowe ciasto?
Tradycyjne szarlotki to najczęściej wypieki na bazie kruchego lub półkruchego ciasta z białej mąki, która nie ma wysokich wartości odżywczych i stanowi źródło tzw. pustych kalorii. Jeżeli chcesz upiec ciasto w zdrowszej wersji, wystarczy zastąpić mąkę pszenną białą mąką pełnoziarnistą (np. pszenną pełnoziarnistą, orkiszową), albo mąką bezglutenową (np. migdałową, gryczaną lub z orzechów laskowych). Na ich bazie można przygotować klasyczne ciasto kruche.
Alternatywą jest użycie płatków owsianych (jeżeli nie możesz spożywać glutenu, sprawdź, czy nie są zanieczyszczone tym białkiem). Doskonale nadają się one zarówno na chrupiący spód, jak i do przygotowania kruszonki.
Jak zrobić szarlotkę na owsianym spodzie?
Zdrowe ciasto z jabłkami robię na spodzie z płatków owsianych zwykłych, które zawierają najwięcej cennych składników odżywczych (witamin i minerałów) oraz błonnika pokarmowego. Możesz też użyć płatków owsianych górskich.
Składniki spodu mielę, żeby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Na nadzienie wybieram twarde, umiarkowanie soczyste jabłka o słodkim smaku, bo pozwalają zrezygnować z dodawania cukru. Możesz też użyć kwaśnych jabłek i dosłodzić je np. miodem. Kruszonka powstaje przez połączenie zmielonych i całych płatków owsianych, masła i brązowego cukru trzcinowego. Cukier możesz zastąpić scukrzonym miodem.
Samo przygotowanie zdrowej szarlotki do pieczenia zajmuje około 20 minut i nie jest trudne, a smak wypieku w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni.
Przepis: Szarlotka na owsianym spodzie
Pyszny i pożywny deser z jabłkami, korzennymi przyprawami i chrupiącą kruszonką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 301 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki roztopionego masła
- 6 suszonych daktyli
- 1 łyżka kakao
Na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Na kruszonkę:
- 1 szklanka całych płatków owsianych
- 1 szklanka zmielonych na pył płatków owsianych
- 100 g zimnego masła
- 80 g brązowego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie nadzieniaJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub zetrzyj na mandolinie (niezbyt cienko, żeby całkiem nie rozpadły się w czasie pieczenia). Oprósz jabłka cynamonem oraz mielonymi goździkami, wymieszaj i podduś na maśle. Gdy jabłka zmiękną, dodaj sok oraz skórkę z cytryny i wyłącz grzanie. Do przestudzonych jabłek dodaj siemię lniane (opcjonalnie) i wymieszaj.
- Przygotowanie spoduW pojemniku blendera umieść płatki owsiane, roztopione masło, daktyle i kakao. Miksuj, aż powstanie wilgotna masa o konsystencji mokrego piasku.
- Przygotowanie kruszonkiZmielone i całe płatki owsiane połącz z masłem, cynamonem oraz cukrem. Rozcieraj składniki, aż powstaną małe grudki. Wstaw kruszonkę do lodówki.
- WykonaniePrzygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylep masą dno i boki tortownicy (do połowy wysokości). Dodaj nadzienie i wyrównaj wierzch łyżką. Na jabłka wyłóż kruszonkę.
- PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 35-40 minut.
Tę pożywną szarlotkę podaję na zimno lub na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Czytaj też:
Kiedy robię to ciasto każdy chce znać przepis. Moja ciotka zna się na tymCzytaj też:
Najprostsze ciasto bez pieczenia. Robię je z trzech składników, a rozpływa się w ustach