Ten owoc to świeże figi. Sezon na nie w Europie trwa od późnego lata do wczesnej jesieni, czyli od sierpnia do października. W krajach basenu Morza Śródziemnego można je spotkać także w czerwcu i lipcu z wcześniejszych zbiorów, jednak to właśnie jesienią owoce są najbardziej aromatyczne i słodkie. Można je w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. My dziś proponujemy wytrawne danie, z kurczakiem w roli głównej – ale to do fig w tym przypadku należy oskarowa rola drugoplanowa.
Do czego można wykorzystać świeże figi?
Figi są bardzo delikatne i najlepiej spożywać je w ciągu jednego lub dwóch dni od zakupu. Skórkę można jeść, choć w deserach bywa czasem usuwana.
W kuchni świeże figi sprawdzają się w wielu odsłonach. Można je jeść na surowo jako przekąskę, dodać do jogurtu naturalnego, miodu i orzechów albo wkomponować w lekkie sałatki z rukolą, kozim serem, fetą, prosciutto czy orzechami włoskimi. Bardzo dobrze wypadają w deserach, zapiekane z miodem i mascarpone, w tarcie, cieście drożdżowym czy podane w towarzystwie lodów waniliowych. Świetnie odnajdują się także w wytrawnych połączeniach – np. pieczone z serem pleśniowym mogą stanowić elegancką przystawkę lub dodatek do mięsa. Z fig przygotowuje się też konfitury, dżemy i chutneye, które znakomicie pasują do serów i wędlin. Owoce te dobrze sprawdzają się również w napojach jako składnik smoothie czy koktajli. Warto po nie sięgać jako dekorację do deserów i dań wytrawnych.
Jak zrobić pałki z kurczaka z figami?
Można powiedzieć, że to danie z cyklu tych, które dosłownie robią się same: wystarczy ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i upiec. Pod koniec pieczenia do dania dodajemy odrobinę masła, które doskonale podkreśli smak mięsa.
Rada: jeśli jest taka potrzeba, można w trakcie pieczenia podlać mięso odrobiną wody lub drobiowego bulionu.
Przepis: Pałki z kurczaka z figami
Pomysł na mięso z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 675 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 6 świeżych fig
- 2 cebule szalotki
- 4 gałązki rozmarynu
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMięso dopraw solą, pieprzem i papryką. Cebulę pokrój na ćwiartki, figi na ćwiartki lub połówki.
- Pieczenie mięsaW naczyniu żaroodpornym ułóż mięso, cebulę, figi, gałązki rozmarynu i polej wszystko oliwą. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie możesz obrócić mięso i posmarować z wierzchu masłem. Piecz jeszcze 10-15 minut.
Danie świetnie smakuje podane z pieczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem. Mięso można również zajadać z kromką dobrego, chrupiącego pieczywa.
Czytaj też:
Piekę paprykę i dorzucam proste dodatki. To jedna z najlepszych przekąsek, jaką znamCzytaj też:
Tę gruzińską potrawę moja rodzina woli od włoskiej pizzy. Smaku dodaje jej aromatyczny ser