Strudel z pieczarkami można przygotować na wiele sposobów. Poniższy przepis uwzględnia zrobienie mniejszych porcji potrawy w formie poduszeczek. Ciasto drożdżowe jest gotowe w 15 minut i nie trzeba czekać, aż wyrośnie!
Jak zrobić strudel z pieczarkami?
Przygotowanie strudla z pieczarkami rozpoczynam od zrobienia aromatycznego farszu. Na nadzienie idealne są niezbyt duże pieczarki. Grzyby powinny być świeże i jędrne. Na klarowanym maśle podsmażam cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, dodaję natkę pietruszki, która podbija smak grzybów (możesz zastąpić ją oregano, tymiankiem lub rozmarynem).
Wskazówka: smak farszu możesz wzbogacić, dodając do pieczarek pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojoną w paseczki kolorową paprykę, płatki chili, starty na tarce ser np. mozzarella, pokrojoną na małe kawałki i podsmażoną pierś kurczaka, podsmażony boczek lub inną wędlinę.
Ciasto przygotowuję z mąki typ 00 (mąka do pizzy), mleka, oliwy z oliwek oraz świeżych drożdży. Składniki łączę, wyrabiam i dzielę na 4 porcje, a następnie wałkuję i nadziewam. Jeśli zależy ci na czasie, omowe ciasto drożdżowe możesz zastąpić gotowym ciastem francuskim.
Przepis: Strudel z pieczarkami
To danie to sycący obiad z miękkiego ciasta drożdżowego z maślanym farszem z pieczarek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 441 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 00
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
Na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
Dodatkowo:
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuCebulę i czosnek obierz oraz posiekaj. Pieczarki oczyść lub obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej klarowane masło (możesz zastąpić oliwą z oliwek lub olejem roślinnym do smażenia), zeszklij cebulę, dodaj czosnek, smaż 1 minutę, cały czas mieszając i wrzuć pieczarki. Smaż, aż grzyby zmiękną i nadmiar wody odparuje. Dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ostygnie, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski (mąkę do pizzy możesz zastąpić mąką uniwersalną). Dodaj sól oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. W małej miseczce utrzyj drożdże z 4-5 łyżkami letniego mleka i 1/3 łyżeczki cukru. Dodaj drożdże do miski z mąką, wlej resztę mleka, wymieszaj, a następnie wyrób jednolite ciasto. Gotowe ciasto nie klei się do dłoni.
- Wałkowanie ciasta i nadziewaniePodziel ciasto na 4 równe części i każdą rozwałkuj na placek o grubości 8-10 mm. Na środku ciasta ułóż porcję farszu, zawiń brzegi i zlep, tworząc poduszeczki.
- PieczeniePiecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 minut (ciasto powinno podrosnąć i ładnie się przyrumienić).
Porada: strudel z pieczarkami możesz również przygotować na lekko natłuszczonej patelni – czas smażenia to 8 minut z każdej strony (na małym ogniu, pod przykryciem). Ciasto z mojego przepisu doskonale nadaje się również na szybką pizzę z piekarnika lub patelni.
Jak podawać strudel z pieczarkami?
Ten wytrawny strudel wybornie smakuje na ciepło. Podaję go jako samodzielne danie na obiad i kolację oraz jako przekąskę. Ciasto drożdżowe i pieczarkowy farsz świetnie komponują się ze smakiem zimnych oraz ciepłych sosów, np. sosu czosnkowego, jogurtowo-ziołowego, chrzanowego, ketchupu oraz sosu pomidorowego i śmietanowego z zielonym pieprzem.
Czytaj też:
Prosty przepis na strudel z jabłkami. Ten najlepszy szybki deser podaję z gałką lodówCzytaj też:
Z pieczarek i sera robię najlepszy farsz do pierogów. Każdy pyta o przepis, a ten jest dziecinnie prosty