Klopsiki duszę w aromatycznym sosie. Nikt nie potrafi im się oprzeć i każdy prosi o więcej

Klopsiki duszę w aromatycznym sosie. Nikt nie potrafi im się oprzeć i każdy prosi o więcej

Dodano: 
Klopsiki w sosie
Klopsiki w sosie Źródło: Shutterstock / Giorgio Rossi
Zamiast kotletów z mielonego mięsa zrobiłam ostatnio klopsiki. Wyszły soczyste i pełne smaku. Duża w tym zasługa sosu, do którego dodałam jesienne warzywo. Całej rodzinie smakowało, a ja zbytnio się nie napracowałam.

Mielone mięso może dać początek wielu potrawom. Najczęściej robimy z niego kotlety, jednak można też przyrządzić zapiekankę, sos do makaronu, pulpety czy klopsiki. Te ostatnie należą do moich ulubionych. Są bowiem pełne smaku, a jednocześnie bardzo soczyste. To dlatego, że po obsmażeniu dusi się je w aromatycznym sosie.

Jak zrobić aromatyczny sos do klopsików?

Do klopsików można przygotować różne sosy. Dobrze sprawdzi się np. pomidorowy, koperkowy czy pieczeniowy. Pierwszy jest najmniej kaloryczny, bo bazuje na warzywach. By go zrobić, trzeba podsmażyć cebulę z czosnkiem na oleju, dodać trochę pomidorów, bulionu i przyprawy i dusić, aż sos zgęstnieje i stanie się esencjonalny. Oprócz pomidorów do sosu można też dorzucić inne warzywa, np. marchewkę, paprykę. Dzięki nim sos nabierze ciekawszych nut smakowych.

Jak zrobić klopsiki duszone w aromatycznym sosie?

Przygotowanie klopsików można podzielić na kilka etapów. Pierwszy to przyrządzenie sosu, drugi – przygotowanie klopsików, a trzeci – duszenie klopsików w sosie. Masę na klopsiki robi się bardzo podobnie, jak na kotlety mielone. Formuje się z niej małe kulki, które po obsmażeniu przekłada się do sosu i całość dusi 20-25 minut na niedużym ogniu. W tym czasie mięso mięknie i nasyca się smakiem i aromatem sosu. To dlatego, danie to jest na wskroś smaczne.

Przepis: Klopsiki w sosie paprykowym

Soczyste klopsiki duszone w aromatycznym sosie warzywnym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

Na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 100 ml bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuNa patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż 5 minut. Dodaj paprykę w proszku, passatę i bulion. Sos gotuj na niedużym ogniu, aż papryka będzie miękka. Zblenduj sos, dopraw do smaku.
  2. Przygotowanie klopsikówDo mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, a także jajko, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrób, formuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Na rozgrzanej patelni obsmaż klopsiki ze wszystkich stron.
  3. Duszenie klopsikówDo przygotowanego sosu włóż obsmażone klopsiki. Duś je ok. 20 minut na małym ogniu, aż będą miękkie. Potrawę dopraw do smaku.

Jak podać klopsiki z aromatycznym sosem?

Klopsiki duszone w sosie dobrze będą smakować z różnymi dodatkami. Ja zwykle podaję je z ugotowanym ryżem albo z kaszą jęczmienną. Jednak można je też zaserwować z makaronem czy purée ziemniaczanym. Do potrawy warto podać gotowane warzywa, np. brokuł, marchewkę lub surówkę, np. surówkę z kalarepą, surówkę z pora czy delikatną surówkę z marchewki.

Czytaj też:
Mielone mięso łączę z aromatycznym dodatkiem. Kotlety zawsze wychodzą soczyste
Czytaj też:
Mięsne kulki pod apetyczną pierzynką robię zawsze na rodzinny obiad. Każdy chce więcej

Źródło: smaki.pl