Często brakuje mi czasu na spokojne przygotowanie i spożycie śniadania. Dlatego zwykle decyduję się na jego płynną postać. Przygotowuję ją z kilku składników, które dobieram tak, by całość obfitowała w pożywne, wartościowe składniki. Nie może więc zabraknąć tu produktu nabiałowego, zbożowego oraz owoców.
Jaki płyn dodać do smoothie?
Smoothie zawiera zwykle owoce i/lub warzywa. By jednak miało płynną postać, należy też do niego dodać jakiś napój. Może to być nawet woda mineralna, jednak o wiele wartościowszym wyborem będzie produkt nabiałowy. Ja zwykle sięgam po kefir albo maślankę, jednak dobrze sprawdzi się też płynny jogurt naturalny albo mleko. Możecie też wybrać napój roślinny, np. mleczko kokosowe, napój ryżowy czy sojowy.
Jak zrobić odżywcze smoothie owocowe?
Choć moje smoothie bazuje na owocach, to dodaję do niego też produkty bogate w białko oraz węglowodany złożone. Dzięki temu dostarczam rano organizmowi wiele niezbędnych składników. Nie kosztuje mnie to dużo pieniędzy, ani czasu. Takie smoothie robię bowiem w minutę, z czego samo blendowanie składników trwa zwykle 15 sekund. Tyle czasu z pewnością każdy z was znajdzie rano, by przygotować i spożyć zdrowy posiłek.
Przepis: Smoothie z brzoskwiniami
Pożywny napój śniadaniowy
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 310
Składniki
- 1 dojrzały banan
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki płatków owsianych
- 150 ml kefiru lub maślanki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówBanan obierz, podziel na kawałki. Brzoskwinie umyj, wytrzyj, pokrój na cząstki, usuń pestki.
- BlendowanieRozdrobnione owoce, płatki owsiane i napój umieść w kubku miksującym. Całość blenduj ok. 15 sekund, aż składniki będą dobrze rozdrobnione i połączone.
Czym warto wzbogacić smoothie?
Zdrowymi i wartościowymi dodatkami do smoothie mogą też być:
- daktyle – dosłodzą napój i są bogate w błonnik oraz węglowodany;
- orzechy – stanowią doskonałe źródło niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- siemię lniane lub nasiona chia – zawierają zdrowe tłuszcze;
- awokado – doskonale komponuje się z wieloma owocami, jest pożywne i bogate w cenne tłuszcze.
Twardsze składniki trzeba blendować nieco dłużej, by lepiej je rozdrobnić i były mniej wyczuwalne w czasie picia smoothie.
Czytaj też:
O tej porze roku to smoothie robię 2-3 razy w tygodniu. Jest pożywne i zastępuje mi śniadanieCzytaj też:
Blenduję kilka składników i mam zdrowe śniadanie. 5 minut roboty, a energia na parę godzin