Te mięciutkie bułeczki robię z prostych składników. Są idealne nie tylko na niedzielne śniadanie

Te mięciutkie bułeczki robię z prostych składników. Są idealne nie tylko na niedzielne śniadanie

Dodano: 
Bułki z rodzynkami
Bułki z rodzynkami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Macie ochotę na śniadanie we francuskim stylu? Nic prostszego – przygotujcie mięciutkie bułeczki i podajcie je z kubkiem kawy lub mleka. Rodzina będzie zachwycona. Takie bułeczki można też zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Nie przepadam za przygotowywaniem pieczywa, bo to zwykle dość pracochłonne zadanie. Jednak te bułeczki z rodzynkami przemawiają do mnie smakiem, miękkością i całkiem szybkim przyrządzaniem. Poza tym rodzina tak je polubiła, że nie potrafię im odmówić tego przysmaku.

Z jakiego ciasta zrobić bułeczki z rodzynkami?

Klasyczne bułeczki z rodzynkami, czyli francuskie Pain aux raisins robi się z ciasta drożdżowego. Jest ono miękkie, lekko maślane i idealnie komponuje się z delikatnym kremem i rodzynkami. Podobne, ale bardziej chrupiące ciastka możecie zrobić z gotowego ciasta francuskiego albo z ciasta półfrancuskiego. To drugie to w zasadzie ciasto drożdżowe, ale ze sporym dodatkiem masła. Właśnie dzięki niemu w cieście pojawiają się lekko zarysowane warstwy.

Jak zrobić mięciutkie bułeczki z rodzynkami?

Przygotowanie miękkich bułeczek z rodzynkami sprowadza się do zarobienia ciasta drożdżowego, przyrządzenia lekkiego kremu śmietankowego oraz uformowania charakterystycznych ślimaczków. Tak przygotowane bułeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawia na trochę do wyrośnięcia. Na końcu przychodzi czas na pieczenie, a po nim wyborna uczta śniadaniowa.

Przepis: Ślimaczki z rodzynkami

Francuskie drożdżowe bułeczki z lekkim kremem i rodzynkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 70 g miękkiego masła

Na krem śmietankowy:

  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatki:

  • 150 g rodzynek
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDrożdże rozmieszaj z letnim mlekiem i łyżką cukru. Odstaw na 10 minut. W misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, sól, jajka i rozczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, następnie dodaj masło i wyrabiaj kolejne 5-7 minut, aż będzie gładkie. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie kremuNa krem mleko podgrzej z wanilią. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką. Wlej cienką strużką gorące mleko do ubitych żółtek, mieszając, a następnie mieszając, podgrzewaj, aż krem zgęstnieje. Krem wystudź. Rodzynki namocz w wodzie, osącz.
  3. Formowanie i pieczenieCiasto rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj je kremem, posyp rodzynkami. Zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój ją na 12 plastrów. Ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw na 30-40 minut. Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Po upieczeniu i przestudzeniu bułeczki można polać cienkimi strużkami lukru lub posmarować je niezbyt gęstym lukrem.

Czym zastąpić rodzynki w bułeczkach?

Rodzynki w tych mięciutkich bułeczkach to klasyka. Jeśli jednak ktoś z was ich nie lubi albo akurat nie ma pod ręką, może przygotować bułeczki z innym dodatkiem. Tu świetnie sprawdzą się np.: inne suszone owoce (morele, żurawina), świeże owoce (borówki, maliny, pokrojone w kostkę jabłka, gruszki), kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, posiekana czekolada albo orzechy.

Czytaj też:
Sekret moich cynamonek tkwi w nadzieniu. Wychodzą wilgotne, pełne smaku i aromatu
Czytaj też:
Zapach tych bułeczek o poranku to smak dzieciństwa. Spróbujesz raz i będziesz wracać zawsze