Mięsne kulki pod apetyczną pierzynką robię zawsze na rodzinny obiad. Każdy chce więcej

Mięsne kulki pod apetyczną pierzynką robię zawsze na rodzinny obiad. Każdy chce więcej

Dodano: 
Kotlety zapiekane pod serem
Kotlety zapiekane pod serem Źródło: Shutterstock / from my point of view
To danie łączy w sobie soczystość mięsa i aromat zapiekanego sera, który tworzy pyszną, złocistą pierzynkę. Każdy kęs jest sycący i pełen smaku, dlatego takie kulki zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka

Po raz pierwszy spróbowałem takich kulek na rodzinnym obiedzie u kuzynki, która podawała je w dużym żaroodpornym naczyniu wprost na stół. Zrobiły wtedy furorę i każdy prosił o dokładkę. Przypominały trochę włoskie dania, ale miały w sobie swojską nutę, bo były solidnie doprawione majerankiem. Do dziś robię je, kiedy wiem, że będzie większa rodzinna uczta i każdy ma ochotę na coś sycącego, serowego i domowego.

Jak zrobić kulki mięsne pod pierzynką?

Jeśli chcesz, by kulki były naprawdę soczyste, wybierz mięso z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej świeżo zmielone. Zamiast passaty możesz użyć pomidorów z puszki, wcześniej je rozdrabniając. Ser żółty warto wymieszać z mozzarellą, bo wtedy pierzynka będzie i ciągnąca, i chrupiąca na brzegach.

Mięso możesz doprawić ostrzej papryką wędzoną albo łagodniej koperkiem. Sos będzie bardziej kremowy, jeśli dodasz do niego łyżkę gęstej śmietany. Dzięki tym trikom kulki zyskają jeszcze pełniejszy smak i idealną konsystencję.

Przepis: Mięsne kuliki zapiekane pod serem

Soczyste kulki mięsne zapieczone pod grubą warstwą sera. Sycący obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
743 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego (wieprzowo wołowe)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 400 g sera żółtego (starty)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania

  1. Formowanie i smażenie kulekPołącz mięso z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem, solą i pieprzem. Uformuj kulki i obsmaż je na oleju ze wszystkich stron.
  2. Duszenie w sosieNa tej samej patelni zeszklij cebulę, zalej passatą pomidorową, dopraw majerankiem. Włóż podsmażone kulki, chwilę podduś, by wchłonęły smak.
  3. ZapiekaniePrzełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, posyp obficie startym serem i zapiekaj 20 minut w 180°C, aż ser się zarumieni.

To danie jest bardzo sycące, dlatego dobrze smakuje z dodatkami, które równoważą jego intensywność i uzupełniają smak. Warto zestawić je zarówno z klasycznymi, domowymi propozycjami, jak i lżejszymi, świeżymi akcentami. Oto kilka propozycji:

  • Purée ziemniaczane – klasyczne połączenie, w którym kremowa konsystencja ziemniaków idealnie współgra z intensywnym sosem pomidorowym i ciągnącym się serem.
  • Makaron spaghetti – wybór inspirowany kuchnią włoską, długie nitki makaronu oblepione sosem sprawiają, że kulki smakują jak domowa wersja spaghetti bolognese.
  • Chrupiąca bagietka – świetny dodatek, by zebrać ostatnie krople sosu z talerza, a przy okazji wprowadzić przyjemny kontrast między miękkim serem a chrupkim pieczywem.
  • Świeża sałatka z rukoli – lekka i orzeźwiająca, dodaje całości świeżości, a jej lekko gorzkawy smak świetnie przełamuje wyrazistą serowo mięsną zapiekankę.

Czytaj też:
Hit stołówek z PRL wrócił na mój stół. Ten kotlet smakuje lepiej niż mielone
Czytaj też:
Zwykłą pierś kurczaka zwijam z farszem. Mam hit na obiad i pyszny dodatek do kanapek