To ekspresowe danie z makaronem zawsze się udaje. Jest aromatyczne i smakuje, że palce lizać!

To ekspresowe danie z makaronem zawsze się udaje. Jest aromatyczne i smakuje, że palce lizać!

Dodano: 
Danie z makaronu
Danie z makaronu Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Ja i moja rodzina uwielbiamy dania z makaronu. Cenimy je za smak, a ja dodatkowo za szybkość i łatwość przygotowania. Jednym z ulubionych jest makaron z szynką i aromatycznym dodatkiem. Gdy go przyrządzam, z kuchni unosi się taki zapach, że nikogo nie muszę wołać na obiad.

Najsmaczniejsze dania z makaronem, to po prostu makaron podany z sosem lub odpowiednio dobranymi dodatkami. Dodatek do makaronu przygotowuję zwykle w czasie, gdy gotuje się makaron. Także na przygotowanie całości wystarczy ok. 15 minut. Nie inaczej jest w przypadku tego aromatycznego dania z kurczakiem.

Jaki makaron wybrać do dania?

Do tego dania z kurczakiem i aromatycznym dodatkiem najlepiej sprawdzą się nieco grubsze makarony, typu penne, świderki. Kawałki kurczaka i pieczarek są dosyć duże, więc zdecydowanie lepiej, wygodniej będzie się je jadło po podaniu z tego rodzaju makaronem. Makaron spaghetti zachowajcie lepiej do gęstych, w miarę jednorodnych sosów.

Jak zrobić aromatyczny makaron z kurczakiem?

Aromatycznym dodatkiem do mojego makaronu z kurczakiem są pieczarki. Uwielbiam te grzyby, bo momentalnie podnoszą smak i aromat dania, a są dostępne przez cały rok. Wystarczy tylko pokroić je w plasterki, a potem podsmażyć z kurczakiem i poddusić ze śmietanką. Grzyby te idealnie komponują się z pozostałymi dodatkami. Podnoszą smak mięsa, a ich smak świetnie przenika do śmietanki. Po wymieszaniu z makaronem całość smakuje wybornie.

Przepis: Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Aromatyczny, pożywny makaron z sosem śmietanowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu
  • 200-250 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 200 g pieczarek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW garnku zagotuj sporą ilość wody. Posól ją, wsyp makaron. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż makaron będzie miękki, ale pozostanie jeszcze sprężysty.
  2. Przygotowanie sosuFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Oprósz go solą i pieprzem, obsmaż na głębokiej patelni, przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś. Dodaj podsmażonego kurczaka oraz śmietankę. Całość gotuj 5-7 minut, aż powstanie aromatyczny sos. Dopraw go do smaku.
  3. PodawanieMakaron odcedź, dodaj do sosu na patelni. Całość dobrze wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron rozłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz też sięgnąć po odrobinę startego, żółtego sera.

Wskazówka: Do sosu na patelni możecie też dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Inna wersja aromatycznego makaronu

Kurczak w tym daniu jest składnikiem, który zwiększa jego pożywność. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zupełnie z niego zrezygnować. Zwłaszcza jeśli nie macie fileta z kurczaka pod ręką. Jeśli przygotujecie sos na bazie cebuli, pieczarek i śmietanki danie też będzie pyszne. Przed podaniem można je posypać startym parmezanem, a także posiekaną natką pietruszki. Te dodatki idealnie pasują do makaronu i pieczarek. Oba dodają wyrazistego smaku, a natka też orzeźwienia i apetycznego wyglądu.

Czytaj też:
Makaron, kurczak i śmietana. To pyszne trio w kwadrans zamienisz w sycące danie
Czytaj też:
Szybkie danie obiadowe z makaronu i cukinii. Proste składniki, niski kosz, wspaniały smak