Z pieczarek i sera robię najlepszy farsz do pierogów. Każdy pyta o przepis, a ten jest dziecinnie prosty

Z pieczarek i sera robię najlepszy farsz do pierogów. Każdy pyta o przepis, a ten jest dziecinnie prosty

Dodano: 
Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Pierogi z pieczarkami i serem to danie, które można zajadać bez końca: farsz zachwyca wyrazistym smakiem pieczarek i teksturą rozpływającego się sera.

Przyznaję, że nie jestem wielką fanką pieczarek, ale ten farsz uwielbiam: można go wykorzystać nie tylko do pierogów, ale też krokietów czy zapiekanek. Pierogi z pieczarkami i serem są wyraziste w smaku, mają bardzo przyjemną teksturę, można je zajadać z wody, ale są też doskonałe po odsmażeniu.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?

W przepisie podaję przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem masła i jajek, ale jeśli masz swój sprawdzony przepis, śmiało go wykorzystaj do pierogów z pieczarkami.

Ciasto na pierogi można wyrobić ręcznie, a można sobie ułatwić pracę i użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto pierogowe potrzebuje dłuższego wyrabiania, idealnie jeśli możesz poświęcić na to ok. 10 minut. Ważne jest też, aby ciasto nieco odpoczęło. Stąd należy je odłożyć na 30 minut do lodówki. Potem już można je wałkować i lepić pierogi.

Jak zrobić pierogi z pieczarkami i serem?

Składniki farszu są proste, bo to tylko pieczarki, cebula i ser. Pieczarki i cebulę należy podsmażyć. Tu długość smażenia zależy od tego, jak dużo wody puszczą pieczarki. Chodzi o to, aby dać wodzie odparować: farsz nie może ociekać sokiem z grzybów. Przed dodaniem sera, należy usmażone pieczarki dobrze przestudzić.

Pieczarki na farsz polecam zetrzeć na grubych oczkach tarki: to sposób sprawdzony i szybki. Można też pokroić grzyby, ale powinna to być drobna kostka. Tak przygotowany farsz efektownie wygląda, ale wymaga więcej pracy.

Przepis: Pierogi z pieczarkami i serem

Pomysł na pyszny farsz do pierogów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1190 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebula
  • 200 tartego, żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Ciasto wyrabiaj 5-10 minut. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Robienie farszuPieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę, kiedy się zeszkli, dodaj masło, smaż jeszcze chwilę, dodaj pieczarki. Wymieszaj, a kiedy pieczarki zaczną puszczać sok, trzymaj na patelni, aż płyn odparuje. Dopraw grzyby solą, pieprzem i odstaw do wystudzenia. Kiedy będą zimne, dodaj żółty ser i wymieszaj wszystko.
  3. Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj okręg, nakładaj farsz i dobrze zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Gotowe pierogi możesz serwować posypane drobno posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Są pyszne podane z odrobiną śmietany lub okraszone masłem. Pierogi z pieczarkami i serem dobrze smakują także po odsmażeniu: wrzuć je na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smaż na złoto z obu stron.

Czytaj też:
Moja babcia do gotującego się rosołu wrzucała to warzywo. Wywar robił się smaczniejszy
Czytaj też:
Zwykłą pierś kurczaka zwijam z farszem. Mam hit na obiad i pyszny dodatek do kanapek