Z makaronu i boczku robię szybko sycące danie. Jest konkurencją dla włoskiej carbonary

Z makaronu i boczku robię szybko sycące danie. Jest konkurencją dla włoskiej carbonary

Dodano: 
Makaron z sosem carbonara
Makaron z sosem carbonara Źródło: Shutterstock / Timolina
Dania z makaronu są smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z tanich składników i doskonale sycą. Dziś pokażę wam, jak robię moją wersję włoskiej carbonary. Zawsze się udaje i wychodzi pyszna i aromatyczna.

Makaron z sosem carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Zachwyca smakiem, prostotą i szybkością przygotowania. Jest też bardzo sycące. Ja robię podobną potrawę, tyle że z nieco innych składników i wychodzi nadzwyczaj aromatyczna. Cała rodzina się nią zajada.

Jak się robi włoską carbonarę?

Włoska carbonara to sycący sos do makaronu. Robi się go z trzech składników. Są to: guanciale, czyli policzek wieprzowy, który można zastąpić pancettą (dojrzewającym boczkiem wieprzowym), jajka i ser pecorino (twardy, dojrzewający ser z mleka owczego).

Guanciale kroi się w paski lub w kostkę i podsmaża na suchej patelni, aż będzie chrupiące i puści tłuszcz. W miseczce należy roztrzepać żółtka i jajko z tartym serem pecorino i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do podsmażonego guanciale dodaje się odcedzony makaron i całość miesza się, by makaron oblepił się tłuszczem. Patelnię z potrawą należy zdjąć z ognia i dodać mieszankę jajeczno-serową. Całość miesza się energicznie, by powstał kremowy sos.

Moja wersja włoskiej carbonary

Włoska carbonara jest prosta, ale dosyć łatwo sprawić, że dodane do sosu jajka zbyt mocno się zetną i danie zamieni się w jajecznicę z makaronem. Dlatego ja moją carbonarę robię tak, jak się nie powinno jej robić, czyli ze śmietanką kremówką. Wtedy nie ma takiego niebezpieczeństwa, a potrawa wychodzi kremowa.

Zamiast guanciale używam wędzonego boczku i podsmażam go chwilę z czosnkiem. Te dwa dodatki nadają sosowi niepowtarzalnego aromatu. Teraz wystarczy podgotować całość ze śmietanką, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Danie wychodzi przepyszne!

Przepis: Makaron z sosem carbonara na śmietance

Makaron z sosem carbonara przyrządzonym z boczku wędzonego, czosnku i śmietanki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu, np. spaghetti, świderki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneMakaron wsyp na dużą ilość osolonego wrzątku. Gotuj na średnim ogniu wg zaleceń producenta, aż będzie miękki, ale lekko sprężysty. Boczek pokrój w paski lub kostkę. Czosnek przepuść przez praskę.
  2. Przygotowanie sosuW czasie, gdy gotuje się makaron, przygotuj sos. Boczek wsyp na zimną patelnię i podgrzewaj, aż wytopi się z niego tłuszcz i lekko się zrumieni. Dodaj czosnek, całość chwilę przesmaż. Wlej śmietankę, dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj, aż sos zgęstnieje.
  3. PodawanieMakaron odcedź, dodaj do sosu znajdującego się na patelni. Energicznie wymieszaj, rozłóż na talerze, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka: Do gorącego sosu można też dodać całe jajko, całość energicznie wymieszać i połączyć z makaronem. Dzięki temu sos wyjdzie bardziej gęsty i kremowy.

Jak podać makaron z sycącym sosem?

Moją wersję makaronu z sosem carbonara posypuję zwykle dwoma dodatkami. To posiekana, świeża natka pietruszki oraz starty parmezan. Może być także inny ser o dość wyrazistym smaku. Danie warto dodatkowo oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Czytaj też:
Makaron i trzy dodatki. To z nich ekspresowo robię pyszne, sycące danie obiadowe
Czytaj też:
Szybkie danie obiadowe z makaronu i cukinii. Proste składniki, niski kosz, wspaniały smak